sobota, października 19, 2019

Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki z warzywami

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem papryki, marchewki, cebuli, pieczarek i koncentratu pomidorowego.
Gulasz z szynki z warzywami



Gulasz z szynki z warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 papryki
  • 5 marchewek
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz z szynki z warzywami?

  • Szynkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Przełóż do garnka z grubym dnem.
  • Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. 
  • Pieczarki pokrój w półplasterki.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Do garnka z mięsem dodaj warzywa, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż na dużej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zawartość garnka zalej dwoma szklankami bulionu, przykryj i duś na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek, majeranek, sól i pieprz. 
  • Jeśli uznasz, że gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki z warzywami

piątek, października 18, 2019

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam! 

Ciasto ze śliwkami i ricottą


Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą




Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek


Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
  • Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
Smacznego!
Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

czwartek, października 17, 2019

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Pyszny pomysł na odmienione mielone - z dodatkiem startej cukinii i marchewki.
Kotlety mielone z cukinią i marchewką




Kotlety mielone z cukinią i marchewką - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta i olej

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i marchewką?

  • Cukinię oraz marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Z warzyw odciśnij sok.
  • Do miski dodaj mięso, warzywa, jajko, odciśniętą bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

środa, października 16, 2019

Sałatka z mango i kurczakiem

Sałatka z mango i kurczakiem

Pyszna, aromatyczna sałatka z kurczakiem, mango i prażonymi orzechami włoskimi skropiona sosem musztardowo-miodowym.
Sałatka z mango i kurczakiem




Sałatka z mango i kurczakiem - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250 g)
  • 0,5 mango
  • garść orzechów włoskich
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Sałatka z mango i kurczakiem - składniki na sos:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić sałatkę z mango i kurczakiem?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Orzechy upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.
  • Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. 
  • Mango obierz i pokrój w kostkę. 
  • Do miseczki dodaj musztardę, oliwę, sok z cytryny, miód i wymieszaj.
  • Na talerzu połóż kolejno: sałatę, kurczaka, mango i orzechy. Sałatkę polej sosem.
Smacznego!
Sałatka z mango i kurczakiem

środa, października 16, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

Pierś z kurczaka faszerowana brokułem, kukurydzą i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. 
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą





Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 łyżka oleju
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 200 g różyczek brokuła
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą?

  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Nasmaruj olejem, natrzyj przyprawą do kurczaka i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następie drobno pokrój.
  • Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miseczki dodaj pokrojone różyczki brokuła, ser, odsączoną kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
  • Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane brokułem i kukurydzą

wtorek, października 15, 2019

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

Pulchne, aromatyczne placuszki dyniowe na drożdżach z jabłkami o wspaniałym, pomarańczowym kolorze, które doskonale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych lub oprószone cukrem pudrem.

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami



Racuchy dyniowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy dyniowe z jabłkami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 0,5 szklanki letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka, puree z dyni, aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj plasterki jabłek, ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
  • Racuchy nakładaj na rozgrzany olej przy pomocy łyżki, smaż z obu stron, na niewielkiej mocy palnika, do zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy dyniowe z jabłkami

poniedziałek, października 14, 2019

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Pyszne, bezmięsne kotleciki składające się w zasadzie z dwóch składników: ugotowanego kalafiora i kaszy kuskus. 
Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus



Kotlety kalafiorowe z kaszą kuskus - składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus?

  • Kalafior obierz z liści, umyj, i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody. 
  • Szklankę kaszy kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotowany kalafior odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kalafior zmiksuj blenderem, dodaj jajko, ostudzoną kaszę kuskus, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!


Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger