sobota, grudnia 14, 2019

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Miękka, puszysta, wilgotna i wspaniale pachnąca kostka piernikowa przełożona powidłami śliwkowymi, oblana polewą czekoladową.
Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa






Kostka piernikowa - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 300 g powideł śliwkowych

Kostka piernikowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny

Kostka piernikowa - pozostałe składniki:

  • 400 g powideł śliwkowych do przełożenia


Jak zrobić kostkę piernikową?

  • Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  • Masło zmiksuj cukrem. Cały czas miksując, dodaj pojedynczo jajka. 
  • Naprzemiennie dodawaj sypkie składniki, mleko i powidła. Całość dokładnie ze sobą zmiksuj. 
  • Ciasto wlej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. 
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na bok na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie, żelatynę lekko podgrzej - tylko do jej rozpuszczenia. 
  • Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i masło, i cały czas mieszając poczekaj, aż czekolada wraz z masłem całkowicie się rozpuszczą. Na sam koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj. Polewę odstaw do czasu, aż lekko zgęstnieje.
  • Ciasto piernikowe przekrój wzdłuż na 3 placki. Jeden placek posmaruj powidłami, połóż na nim drugi placek, ponownie posmaruj powidłami i na wierzch połóż trzeci placek. Złożone ciasto pokrój na kostki i każdą z nich oblej polewą czekoladową. 
  • Odczekaj kilka godzin, aż polewa czekoladowa całkowicie zastygnie.
Smacznego!
Kostka piernikowa


Kostka piernikowa



Kostka piernikowa

piątek, grudnia 13, 2019

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: kakaowego biszkoptu, masy czekoladowej, herbatników, masy kajmakowej i masy śmietankowej. Ciasto Hawanka to idealny wypiek na nadchodzące święta, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem.
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Ciasto Hawanka - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ciasto Hawanka - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Hawanka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku

Ciasto Hawanka - pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g)
  • 200 g masy kajmakowej
  • kilkanaście sztuk maślanych herbatników
  • kilkanaście sztuk czekoladowych herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Hawanka?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. 
  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. 
  • Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przy pomocy łyżki.
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto nasącz posłodzoną kawą i posmaruj dżemem.
  • Przygotuj masę czekoladową. 350 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym 150 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy i żółtko. 
  • Gorące mleko zdejmij z kuchenki i cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem zimne mleko z proszkiem budyniowym i żółtkiem. 
  • Ponownie postaw na kuchenkę, na małą moc palnika i gotuj do czasu, aż budyń stanie się gęsty.
  • Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Zmiksuj miękkie masło. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawaj budyń, a następnie krem czekoladowy.
  • Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu kremu poukładaj maślane herbatniki.
  • Jasne herbatniki posmaruj masą kajmakową. Kajmak możesz lekko podgrzać, wtedy będzie lepiej się rozsmarowywał. Na kajmaku poukładaj herbatniki czekoladowe. Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowywanie kremu śmietankowego.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywną masę. Dodaj przesiany cukier puder i mleko w proszku. 
  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Gotowy krem śmietankowy wyłóż na czekoladowe herbatniki.
  • Całość oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Źródło przepisu: ilovebake.pl

czwartek, grudnia 12, 2019

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Lekko chrupiące, kokosowe ciasteczka z kleiku ryżowego z dodatkiem mlecznej czekolady, które równie dobrze smakują z dżemem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasteczka z kleiku ryżowego



Ciasteczka z kleiku ryżowego - składniki:

  • 100 g kleiku ryżowego
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 80 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka masła

Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?

  •  Do miski dodaj kleik ryżowy, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrób wgłębienie na polewę czekoladową.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Wgłębienia w upieczonych ciasteczkach napełnij roztopioną czekoladą. 
Smacznego!
Ciasteczka z kleiku ryżowego

środa, grudnia 11, 2019

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

Piersi z kurczaka z pomidorem i mozzarellą zapiekane w w sosie paprykowo-pomidorowym to pomysł na pyszny obiad. :)
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym





Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym - składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, oregano, bazylia, szczypta cukru

Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. 
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Na niewielką ilość rozgrzanego oleju wrzuć paprykę, pomidory z puszki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż papryka stanie się miękka.
  • Sos zmiksuj blenderem, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Wymieszaj.
  • Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry.
  • Sos wylej na dno formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Następnie poukładaj kawałki mięsa. Na mięsie ułóż po plasterku pomidora i mozzarelli.
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym


Piersi z kurczaka zapiekane w sosie paprykowo-pomidorowym

wtorek, grudnia 10, 2019

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Kremowy sernik z bananami, masłem orzechowym i orzechami włoskimi. :)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)





Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia) - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • kilka sztuk biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • garść płatków migdałowych

Jak zrobić sernik bananowy z orzechami?

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż biszkoptami.
  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, odstaw na bok na 10 minut, by napęczniała. Krótko podgrzej żelatynę, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Banany rozgnieć widelcem. 
  • Orzechy drobno posiekaj
  • Do miski dodaj ser, masło orzechowe, rozgniecione banany i orzechy. Zmiksuj.
  • W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  • Ubitą kremówkę dodaj do masy serowej. Krótko zmiksuj. 
  • Jedną łyżkę masy serowej dodaj do rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. 
  • Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy. 
  • Gotową masę wylej na biszkopty. Wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego!
Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)


Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

Sernik bananowy z orzechami (bez pieczenia)

poniedziałek, grudnia 09, 2019

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Puszysty i aromatyczny chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem suszonych ziół - rozmarynem i oregano.

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano




Chleb z rozmarynem i oregano - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chleb z rozmarynem i oregano?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto krótko wyrób i przełóż do formy o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

Chleb z rozmarynem i oregano

niedziela, grudnia 08, 2019

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą

Miękkie i soczyste kotlety mielone z dodatkiem cukinii i fetą. :)
Kotlety mielone z cukinią i fetą




Kotlety mielone z cukinią i fetą - składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 cukinia
  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i fetą?

  • Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 10 minut, by puściła sok. Dokładnie odciśnij.
  • Fetę pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Do miski dodaj mięso, cukinię, fetę, cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z cukinią i fetą


Kotlety mielone z cukinią i fetą

Kotlety mielone z cukinią i fetą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger