poniedziałek, stycznia 20, 2020

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym z dodatkiem pieczarek i marchewki to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Pulpety w sosie musztardowym




Pulpety w sosie musztardowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Pulpety w sosie musztardowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do miski dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 1 litra) ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. 
  • Gotowe pulpety odcedź i odstaw na bok. Odlej 0,5 litra wody pozostałej po gotowaniu pulpetów.
  • Cebulę i pieczarki drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki i marchewkę, smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej odlane 0,5 litra wody. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do wysokiego naczynia dodaj mąkę, odrobinę zimnej wody, śmietanę i musztardę. Wymieszaj. Do mieszanki dodaj łyżkę gorącego sosu, ponownie wymieszaj. Zaprawioną mąkę ze śmietaną dodaj do sosu, wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. 
  • Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Do sosu dodaj pulpety. Całość duś jeszcze przez około 5 minut.
Smacznego!
Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

niedziela, stycznia 19, 2020

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej.
Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way





Ciasto Milky Way - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Milky Way - składniki na masę:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto Milky Way - składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto Milky Way?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż mleczny krem i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Wymieszaj, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
  • Ciasto Milky Way wstaw na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego na 30 minut przed podaniem warto wyjąć je z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Milky Way


Ciasto Milky Way

sobota, stycznia 18, 2020

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą to świetna propozycja obiadowa, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. To także doskonały sposób na wykorzystanie zalegających, ugotowanych ziemniaków. :)
Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą




Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą - składniki:

  • 500 g rozmrożonych filetów z mintaja
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 110 g)
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka koperku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą?

  • Filety z mintaja i ziemniaki zmiksuj w blenderze.
  • Rybę i ziemniaki przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę, jajka, posiekany koperek, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

piątek, stycznia 17, 2020

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Kryształek to proste w przygotowaniu, choć wymagające odrobinę cierpliwości ciasto składające się z puszystego biszkoptu i kremu śmietanowego mascarpone i kolorowymi galaretkami. Doskonale smakuje i świetnie wygląda. :)
Ciasto Kryształek




Ciasto Kryształek - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Galaretkowiec - składniki na krem śmietanowy z mascarpone i galaretkami:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 galaretek o różnych smakach
  • 5 x 250 ml gorącej wody

Jak zrobić ciasto Kryształek?

  • Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, najlepiej w głębokim talerzu, wówczas będzie łatwiej je pokroić na kostki. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Powoli wlej żelatynę, zmiksuj. Ubitą śmietanę z żelatyną dodaj do mascarpone z cukrem pudrem, krótko zmiksuj. 
  • Stężałe galaretki pokrój na kawałki. Dodaj do kremu śmietanowego z mascarpone. Wymieszaj.
  • Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, lekko nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

czwartek, stycznia 16, 2020

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Wspaniale pachnące, mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem puree z dyni. Pycha!
Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe



Bułki dyniowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g puree z dyni
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: 1 jajko + garść pestek dyni

Jak zrobić bułki dyniowe?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, puree z dyni, masło i sól. Zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą cześć uformuj na kształt kuli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki dyniowe


Bułki dyniowe


Bułki dyniowe

Źródło przepisu: mojewypieki.com

środa, stycznia 15, 2020

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Pyszny i sycący gulasz ze schabu i karkówki z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. :)

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami







Gulasz wieprzowy z warzywami - składniki:

  • 750 g schabu
  • 750 g karkówki
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 3 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: mąka do oprószenia mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

  • Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i mąką. 
  • Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki. 
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
  • Dodaj cebule, marchewki i liście laurowe, smaż przez około 5 minut. Dodaj wodę lub bulion i duś pod przykryciem przez około 45 minut. 
  • Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i paprykę. Dopraw gulasz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez około 20 minut - do całkowitej miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

wtorek, stycznia 14, 2020

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Orzeźwiające, niezbyt słodkie, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu przełożonego pysznym, budyniowym kremem cytrynowo-ananasowym. 
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe




Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na krem cytrynowo-ananasowy:

  • 2 puszki ananasów
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Jak zrobić ciasto cytrynowo-ananasowe?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20 x 30 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty. 
  • Jeden z blatów biszkoptu włóż z powrotem do formy. Nasącz go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  • Przygotuj krem. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Sok ananasowy z dwóch puszek przelej do garnka. Do soku dodaj tyle mleka, by łącznie było 3 szklanki płynu. Dodaj również masło. Zagotuj.
  • W dodatkowo 0,5 szklanki mleka rozmieszaj budynie śmietankowe. Mieszankę wlej do gotującego się soku z mlekiem i masłem. Gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Budyń zdejmij z ognia, dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj. Do gorącego kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkoptu znajdujący się w formie. Przykryj drugim blatem. Nasącz drugi blat biszkoptu mieszanką soku z cytryny, wody i cukru pudru.
  • Ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger