sobota, lutego 22, 2020

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w cieście naleśnikowym panierowane w pestkach dyni to smakowita alternatywa dla wielbicieli drobiowych kotletów.
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni





Kotlety drobiowe w pestkach dyni - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g pestek dyni
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w pestkach dyni?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość krótko zmiksuj mikserem, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstaw na bok na około 15 minut.
  • W międzyczasie filety oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na talerz wsyp pestki dyni.
  • Ciasto naleśnikowe ponownie krótko zmiksuj. Zanurzaj w nim kawałki mięsa, odsączaj z nadmiaru ciasta, a następnie obtaczaj w pestkach dyni.
  • Kotleciki w pestkach dyni smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

piątek, lutego 21, 2020

Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

Proste w przygotowaniu kotlety schabowe panierowane w jogurcie naturalnym i bułce tartej. Kotlety bez jajka są pyszne i nie odstępują smakiem od tradycyjnych kotletów schabowych. Polecam!
Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej





Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 500 g schabu
  • około 250 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie jogurtowej?

  • Schab pokrój na plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Plastry schabu posmaruj z obu stron jogurtem naturalnym i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej


Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

czwartek, lutego 20, 2020

Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto z ptasim mleczkiem

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu kokosowego z ptasim mleczkiem oraz warstwy cappuccino. 
Ciasto z ptasim mleczkiem



Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę kokosową:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę cappuccino:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki sypkiego cappuccino (użyłam orzechowego)

Pozostałe składniki:

  • około 30 sztuk ptasiego mleczka (użyłam waniliowego)
  • dodatkowo: cappuccino do oprószenia 


Jak zrobić ciasto z ptasim mleczkiem?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę kokosową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej 1,5 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj do czasu uzyskania budyniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj do czasu całkowitego połączenia się składników. Odstaw na około 3 minuty, a następnie gorącą masę wylej na biszkopt. Biszkopt z masą kokosową odstaw na bok, do ostudzenia.
  • Na ostudzonej warstwie kokosowej ułóż ptasie mleczko.
  • Przygotuj warstwę cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Na sam koniec, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Masę śmietanową wylej na ciasto. Wierzch ciasta oprósz cappuccino.
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto z ptasim mleczkiem

środa, lutego 19, 2020

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem

Pyszna, prosta w przygotowaniu i sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem




Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano, szczypta cukru

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki na sos beszamelowy:

  • 80 g masła
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym pod beszamelem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10-15 minut, do zarumienienia. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, zioła prowansalskie i oregano. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika, do czasu zredukowania sosu. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą cukru. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Następnie energicznie mieszając dodaj mąkę. Krótko podsmażaj, po czym cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko i gotuj do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylej 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmaruj. Następnie wyłóż połowę makaronu z sosem, resztę sosu beszamelowego i pozostały makaron z sosem mięsnym. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem


Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem

wtorek, lutego 18, 2020

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Jeśli szukasz pomysłu na prostą w przygotowaniu, a jednocześnie pyszną i pożywną sałatkę, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem, jajkiem, papryką, dwoma rodzajami ogórków: konserwowych i kiszonych oraz kukurydzą. Sałatka z ryżem, kurczakiem i jajkiem to idealna propozycja na sycące drugie śniadanie, kolację czy imprezową przekąskę.
Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami




Sałatka ryżowa z kurczakiem i jajkiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu białego długoziarnistego firmy Polskie Młyny)
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: przyprawa gyros, sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę ryżową z kurczakiem, jajkiem i warzywami?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, pokrój w dość drobną kostkę i dopraw przyprawą gyros. 
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Kurczaka odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Ogórki konserwowe, kiszone i jajka obrane ze skorupek także pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski dodaj ryż, przesmażonego kurczaka, paprykę, ogórki konserwowe i kiszone, jajka oraz kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj majonez, sól i pieprz, ponownie wymieszaj.
  • Sałatkę wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, jajkiem i warzywami

poniedziałek, lutego 17, 2020

Chleb z garnka

Chleb z garnka

Pyszny, domowy chleb z garnka, który wyrasta przez kilka godzin w lodówce. Chleb pieczony w garnku jest puszysty w środku, a na zewnątrz posiada grubą, chrupiącą skórkę.
Chleb z garnka

Chleb z garnka

Chleb z garnka

Chleb z garnka - składniki:

  • 5 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Jak zrobić chleb z garnka?

  • Do dużej miski rozkrusz drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
  • Do miski przesiej mąkę i dodaj olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin, do wyrośnięcia.
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk.
  • W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziesz piec chleb.
  • Do dobrze nagrzanego naczynia przełóż ciasto, przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
  • Gotowy chleb wyjmij z naczynia żaroodpornego, przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Chleb z garnka

Chleb z garnka

Chleb z garnka

Chleb z garnka

niedziela, lutego 16, 2020

Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Wyborne w smaku i świetnie prezentujące się ciasto składające się z biszkoptu przygotowanego na bazie budyniu czekoladowego, aksamitnego kremu chałwowego i galaretki z brzoskwiniami. Pycha!
Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami




Kostka chałwowa z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami - składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń

Chałwowiec z brzoskwiniami - składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g chałwy waniliowej

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia



Jak zrobić kostkę chałwową z brzoskwiniami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Sok z brzoskwiń pozostaw do nasączenia ciasta.
  • Dolny blat ciasta ponownie włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Poukładaj na nim pokrojone brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Chałwę rozdrobnij widelcem. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj na przemian do masła ostudzony budyń i rozdrobnioną chałwę. 
  • Na stężałą warstwę brzoskwiniową wyłóż 2/3 masy chałwowej, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem chałwowy. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger