sobota, marca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:

  • 800 g schabu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe


Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?

  • Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  • Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
  • Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
  • Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

piątek, marca 20, 2020

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance. 

Chleb na owsiance




Chleb na owsiance - składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 450 ml wrzącej wody
  • do posypania: garść sezamu


Jak zrobić chleb na owsiance?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Chleb na owsiance
Chleb na owsiance

czwartek, marca 19, 2020

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką z dodatkiem chrzanu to pyszna propozycja na nadchodzące święta.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką































Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 50 g szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki dodaj rozgniecione widelcem żółtka, ogórki konserwowe, szynkę, majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj jajka.
Smacznego!
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

środa, marca 18, 2020

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance

Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance - składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
  • Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
  • Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!

Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance

wtorek, marca 17, 2020

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe





Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 2/3 szklanki wody

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 4 banany
  • 3 łyżki soku z cytryn


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

poniedziałek, marca 16, 2020

Schab w sosie ketchupowym

Schab w sosie ketchupowym

Kruche, miękkie mięso z pieczarkami i papryką pieczone w aromatycznym sosie ketchupowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.

Schab w sosie ketchupowym



Schab w sosie ketchupowym - składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie ketchupowym - składniki na sos:

  • 500 g pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić schab w sosie ketchupowym?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż kawałki schabu.
  • Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na rumiano, na patelni po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki i smaż do odparowania płynu. Pieczarki zdejmij z patelni.
  • Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i krótko podsmaż.
  • Do miski wlej ketchup, koncentrat pomidorowy, dodaj musztardę, czosnek suszony, paprykę słodką, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mięsa, następnie pieczarki z cebulą i na końcu paprykę. Całość zalej sosem ketchupowym.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60-70 minut.
Smacznego!
Schab w sosie ketchupowym

niedziela, marca 15, 2020

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Brzoskwiniowa delicja to pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego dwoma kremami budyniowymi: kokosowym i z brzoskwiniami z dodatkiem ciastek typu delicje i galaretki brzoskwiniowej.

Ciasto brzoskwiniowa delicja


Ciasto brzoskwiniowa delicja - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Ciasto delicja z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto brzoskwiniowa delicja - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 300 g ciastek typu delicje


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa delicja?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Krem podziel na dwie równe części.
  • Trzy połówki brzoskwiń i sok odstaw na bok. Resztę brzoskwiń pokrój w kostkę i dodaj do jednej części kremu.
  • Do drugiej części kremu dodaj wiórki kokosowe.
  • Złóż ciasto. Pierwszą część biszkoptu włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż krem z brzoskwiniami i przykryj drugą częścią biszkoptu. Wyłóż krem z wiórkami kokosowymi.
  • Delicje nasącz sokiem z brzoskwiń i ułóż na kremie kokosowym. Odłożone wcześniej trzy połówki brzoskwiń pokrój w kostkę i poukładaj pomiędzy delicjami. Całość zalej tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger