poniedziałek, marca 30, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem aromatycznego i wyrazistego w smaku sosu chrzanowego.

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym




Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do kapusty.
  • W miseczce przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

niedziela, marca 29, 2020

Ciasto Monte

Ciasto Monte

Pyszne ciasto składające się z lekkiego jak puszek biszkoptu orzechowego z dwoma, rozpływającymi się w ustach kremami, które swym smakiem do złudzenia przypomina znany i lubiany deser. :)
Ciasto Monte





Ciasto Monte - składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Ciasto Monte - składniki na krem:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  • około 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciasto Monte?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wmieszaj w pianę.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodaj żółtka, proszki budyniowe, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Gotowy budyń podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło podziel na dwie części. Jedną część masła utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń waniliowy. Drugą część masła także utrzyj na puch i połącz z budyniem czekoladowym.
  • Na ostudzony biszkopt wyłóż masę waniliową, kolejno masę czekoladową. Wierzch ciasto posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Monte
Ciasto Monte
Inspiracja: daktylewczekoladzie.blogspot.com

sobota, marca 28, 2020

Kruche ciastka zawijane z dżemem

Kruche ciastka zawijane z dżemem

Przyjemnie chrupiące, pyszne ciastka zawijane z dżemem - idealne do filiżanki kawy lub herbaty. :)

Kruche ciastka zawijane z dżemem




Kruche ciastka zawijane z dżemem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 słoik ulubionego dżemu (około 280 g, użyłam dżemu wiśniowego)
  • dodatkowo: 2 łyżki cukru do posypania ciastek


Jak zrobić kruche ciastka zawijane z dżemem?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj 0,5 szklanki cukru, pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Po upływie powyższe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm.
  • Ciasto posmaruj dżemem, a następnie zroluj wzdłuż dłuższego boku.
  • Powstałą roladę potnij na 2-centymetrowe kawałki. 
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj lekko ubitym białkiem (białko powinno być lejące) i posyp cukrem pudrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka zawijane z dżemem

piątek, marca 27, 2020

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Zwykłe kotlety drobiowe w niezwykłej panierce to pomysł na pyszny i szybki obiad. Panierka z płatków owsianych smakuje doskonale. Polecam wypróbować. :)

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych



Kotlety drobiowe w płatkach owsianych - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • mąka pszenna 
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • około 300 g płatków owsianych górskich
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach owsianych?

  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Rozbite mięso obtocz w mącę, kolejno w rozkłóconym jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w płatkach owsianych.
  • Kotlety smaż na na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

czwartek, marca 26, 2020

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka z kurczakiem, kaszą kuskus, papryką, brokułem, marchewką, kukurydzą i dwoma serami: mozzarellą i serem żółtym.

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami



Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem, kuskusem i warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój półplasterki.
  • Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. 
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka i dodaj do cebuli. Smaż przez 8 minut.
  • Na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez około 7 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Kaszę kuskus połącz z kurczakiem, marchewką, odsączoną kukurydzą i mozzarellą startą na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż kaszę kuskus z kurczakiem i warzywami, następnie różyczki brokuła, a na końcu ser żółty starty na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

wtorek, marca 24, 2020

Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna i wilgotna babka z dodatkiem mleka skondensowanego. 

Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym?

  • Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj cukier, mleko skondensowane, jajka i mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj sól i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

poniedziałek, marca 23, 2020

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą







Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  • Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Roladki drobiowe z jajecznicą
Roladki drobiowe z jajecznicą

Źródło przepisu: gotujebolubie.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger