wtorek, kwietnia 14, 2020

Pieczony gulasz z karkówki

Pieczony gulasz z karkówki

Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.

Pieczony gulasz z karkówki



Pieczony gulasz z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki

poniedziałek, kwietnia 13, 2020

Bananowy przekładaniec

Bananowy przekładaniec

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.

Bananowy przekładaniec




Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka

Bananowy przekładaniec - składniki na krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
  • Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki. 
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec

niedziela, kwietnia 12, 2020

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego to roladki schabowe, w środku których znajduje się maślano-serowy farsz z dodatkiem czosnku. Roladki są soczyste i bardzo smaczne.

Kotlety Twardowskiego


Kotlety Twardowskiego - składniki:

  • 600 g schabu
  • 250 g żółtego sera
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety Twardowskiego?

  • Schab oczyść, pokrój na kawałki i cienko rozbij.
  • Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki i wymieszaj z miękkim masłem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkami. Powstały farsz podziel na 6 części.
  • Rozbite kotlety dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu.
  • Mięso z farszem złóż na pół, z obu stron zbij tłuczkiem brzegi.
  • Mięso w każdym kotlecie podwiń pod spód i uformuj w dłoniach roladki.
  • Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety Twardowskiego
Kotlety Twardowskiego

sobota, kwietnia 11, 2020

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Wilgotne, pyszne i znikające w mig muffinki z kakao, gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi. :)

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem


Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem - składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 70 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananem i kokosem?

  • Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i ekstrakt. Wymieszaj rózgą. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką.Ciasto równomiernie rozłóż do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

piątek, kwietnia 10, 2020

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami to pyszna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami




Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g serka śmietankowego (użyłam serka Twój Smak)
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane suszonymi pomidorami?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, serek śmietankowy, drobno pokrojone pomidory suszone, olej z pomidorów, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

czwartek, kwietnia 09, 2020

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Prosty i szybki przepis na pastę jajeczną z dodatkiem kiszonego ogórka. 

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem





Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem - składniki:

  • 5 jajek
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Jak zrobić pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem?

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  • Ogórki i szczypiorek drobno pokrój.
  • Do miseczki przełóż jajka, ogórki i szczypiorek, dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

środa, kwietnia 08, 2020

Babka na maślance z czekoladą

Babka na maślance z czekoladą

Pyszna i puszysta babka na maślance z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową.

Babka na maślance z czekoladą




Babka na maślance z czekoladą - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady

Babka na maślance z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić babkę na maślance z czekoladą?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, maślankę i olej.
  • Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger