czwartek, lipca 23, 2020

Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe

Połączenie kurczaka z burakiem? Czemu nie! Połączenie to, choć dość nietypowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. Sama podchodziłam do pomysłu przygotowania kotletów siekanych z kurczakiem i burakiem dość sceptycznie, jednak po przyrządzeniu i posmakowaniu, zdecydowanie polecam. Zdrowo i pysznie!
Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g buraków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z burakiem?

  • W pierwszej kolejności upiecz buraki. Warzywa dokładnie umyj i jeśli są duże przekrój na połowę. Przygotowane buraki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni Celsjusza i od razu włóż naczynie z burakami. Buraki piecz przez około 50 minut (konkretny czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków i szczelności naczynia). Po upieczeniu zdejmij pokrywkę i odstaw buraki do ostudzenia.
  • Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie wymieszaj.
  • Do miski dodaj jajka i mąkę, całość dobrze wymieszaj.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj również odciśnięte z nadmiaru soku, starte buraki. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!



wtorek, lipca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Już kilka prostych i łatwo dostępnych składników wystarczy, by przygotować wyjątkowo pyszny obiad, bo właśnie tak smakują roladki schabowe z żółtym serem, papryką i ogórkiem konserwowym, duszone w sosie chrzanowym.
Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe w sosie chrzanowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Paprykę pokrój w paski, a ogórki przekrój wzdłuż na połowę.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek żółtego sera, kilka pasków papryki i połowę ogórka konserwowego. Kotlety zwiń ściśle w roladkę.
  • Tak przygotowanie roladki obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do 1,5 szklanki wody dodaj 3 łyżeczki chrzanu. Wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Roladki przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa.
  • Roladki zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. 
  • W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Smacznego!

poniedziałek, lipca 20, 2020

Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne muffinki kakaowe na maślance z dodatkiem płatków owsianych i mlecznej czekolady.
Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 400 g maślanki
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić muffinki owsiane z czekoladą?

  • Płatki owsiane zalej maślanką i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
  • Po upływie powyższego czasu do płatków z maślanką wbij jajka i dodaj masło.
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj połączone ze sobą płatki owsiane, maślankę, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki, mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 23 minuty.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone muffinki polej polewą.
Smacznego!



niedziela, lipca 19, 2020

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Pyszne, kruche ciasto z budyniem, truskawkami i pianką bezową, którego nie może zabraknąć w moim domu w sezonie truskawkowym. Wbrew pozorom, ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniowe śmietankowego (proszek: łącznie 100 g)
  • 5 łyżek cukru

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy (proszek)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i truskawkami?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i śmietanę. Z powstałych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2-3 godziny. Ciasto powinno być mocno zmrożone.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Ciastem dokładnie wylep dno formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i ułóż na podpieczonym i ostudzonym spodzie.
  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadź proszki budyniowe. Mieszankę budyniową wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń od razu wyłóż na truskawki. Wyrównaj.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do czasu jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Piankę wyłóż na budyń. 
  • Na piankę zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!

piątek, lipca 17, 2020

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Przepis na pyszne i puszyste placki przygotowane na bazie serka homogenizowanego waniliowego, z dodatkiem tartych jabłek.

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić placki z jabłkami na serkach waniliowych?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka i dodaj serek homogenizowany waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placki z gruszkami.
Placki z jabłkami na serkach waniliowych
Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

czwartek, lipca 16, 2020

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Zapiekana biała kiełbasa z cebulą, piwem, musztardą francuską i miodem to pyszny pomysł na pożywną i szybką w przygotowaniu kolację.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą,musztardą i piwem - składniki:

  • 10 kawałków białej kiełbasy parzonej
  • 4 cebule
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • przyprawy: sól, słodka papryka, chili
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić białą kiełbasę z cebulą, musztardą i piwem?

  • Obrane i pokrojone w półplasterki cebule zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Dopraw solą, słodką papryką i chili.
  • Cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułóż kawałki kiełbasy. Wlej piwo.
  • Miód wymieszaj z musztardą. Powstałą mieszanką posmaruj wierzch kiełbas.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. W trakcie pieczenia, mniej więcej co 10-15 minut, polewaj kiełbaski powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Smacznego!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

środa, lipca 15, 2020

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Pyszny, kremowy sernik z czterech składników? To możliwe! Właśnie tyle składników potrzeba, by przygotować wyjątkowy w smaku sernik z mlekiem skondensowanym. W połączeniu z herbatnikowym spodem i polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (proszek: 2x40 g)

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na polewę:

  • 3 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść wiórków kokosowych


Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Dokładnie zmiksuj.
  • Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotowaną polewą polej wierzch ostudzonego sernika. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na sernik z mlekiem w proszku i sernik waniliowo-czekoladowy.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger