czwartek, lipca 30, 2020

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Smakowita, bogata w różnorodne składniki sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, czerwoną fasolą, ogórkami konserwowymi, jajkami i porem.

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 mała kapusta pekińska (około 800-1000 g)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • biała część pora
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista
  • dodatkowo: olej do smażenia


Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki na sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostką, dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą złocistą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Kapustę umyj i drobno pokrój.
  • Pora pokrój w cienkie półplasterki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
  • Ogórki konserwowe i jajka pokrój w kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, kurczaka, ogórki, jajka, pora i fasolę odsączoną z zalewy. 
  • W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
  • Sos wlej do sałatki, dokładnie wymieszaj. 
  • Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również moje przepisy na:

wtorek, lipca 28, 2020

Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie

Bardzo smaczne, puszyste i delikatne placuszki na kwaśnej śmietanie.
Puszyste placki na śmietanie

Racuchy na śmietanie - składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj śmietanę, zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki z jabłkami na serkach waniliowych oraz placuszki z czekoladą.
Puszyste placki na śmietanie
Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie



niedziela, lipca 26, 2020

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Wspaniale pachnące, przepyszne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, które są ekspresowe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę - zbyt szybko znikają z talerza. Polecam! :)
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami - składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 200 g masła 
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia



Jak zrobić ciasteczka serowe z jabłkami?

  • Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i cukier waniliowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
  • Z ciasta wykrój szklanką kółka. Na każde kółko ułóż kawałek jabłka, złóż na pół i sklej ciasto w rogach.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również mój przepis na serowe ciasteczka z cukrem oraz kruche rogaliki z marmoladą.
Ciasteczka serowe z jabłkami
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

piątek, lipca 24, 2020

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i rodzynków, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Doskonałe na drugie śniadanie, rowerową wycieczkę za miasto czy piknik. :)
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi - składniki:

  • 130 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rodzynków
  • 100 g płatków kukurydzianych

Jak zrobić ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajka i aromat. Dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, krótko zmiksuj.
  • Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj łyżką.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka, przesyp do miseczki.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto, obtaczaj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, formuj okrągłe ciastka.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!

czwartek, lipca 23, 2020

Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe

Połączenie kurczaka z burakiem? Czemu nie! Połączenie to, choć dość nietypowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. Sama podchodziłam do pomysłu przygotowania kotletów siekanych z kurczakiem i burakiem dość sceptycznie, jednak po przyrządzeniu i posmakowaniu, zdecydowanie polecam. Zdrowo i pysznie!
Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g buraków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z burakiem?

  • W pierwszej kolejności upiecz buraki. Warzywa dokładnie umyj i jeśli są duże przekrój na połowę. Przygotowane buraki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni Celsjusza i od razu włóż naczynie z burakami. Buraki piecz przez około 50 minut (konkretny czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków i szczelności naczynia). Po upieczeniu zdejmij pokrywkę i odstaw buraki do ostudzenia.
  • Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie wymieszaj.
  • Do miski dodaj jajka i mąkę, całość dobrze wymieszaj.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj również odciśnięte z nadmiaru soku, starte buraki. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!



wtorek, lipca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Już kilka prostych i łatwo dostępnych składników wystarczy, by przygotować wyjątkowo pyszny obiad, bo właśnie tak smakują roladki schabowe z żółtym serem, papryką i ogórkiem konserwowym, duszone w sosie chrzanowym.
Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe w sosie chrzanowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Paprykę pokrój w paski, a ogórki przekrój wzdłuż na połowę.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek żółtego sera, kilka pasków papryki i połowę ogórka konserwowego. Kotlety zwiń ściśle w roladkę.
  • Tak przygotowanie roladki obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do 1,5 szklanki wody dodaj 3 łyżeczki chrzanu. Wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Roladki przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa.
  • Roladki zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. 
  • W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Smacznego!

poniedziałek, lipca 20, 2020

Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne muffinki kakaowe na maślance z dodatkiem płatków owsianych i mlecznej czekolady.
Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 400 g maślanki
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić muffinki owsiane z czekoladą?

  • Płatki owsiane zalej maślanką i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
  • Po upływie powyższego czasu do płatków z maślanką wbij jajka i dodaj masło.
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj połączone ze sobą płatki owsiane, maślankę, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki, mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 23 minuty.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone muffinki polej polewą.
Smacznego!



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger