niedziela, października 04, 2020

Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Z pozoru zwykłe roladki drobiowe faszerowane szpinakiem zyskały całkiem nowy i ciekawy smak, dzięki dodatkowi, jakim są jajka na twardo. Warto wypróbować. :)
Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo



Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 450 g rozmrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • do panierowania: 2-3 jajka, mąka, bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż na niskiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając. Farsz szpinakowy dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Szpinak pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Do ostudzonego farszu dodaj jajka, dokładnie wymieszaj.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

sobota, października 03, 2020

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Choć kawę uwielbiam, za wypiekami z jej dodatkiem nigdy nie przepadałam, aż do momentu spróbowania prezentowanego ciasta kawowego z bananem. To niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych z kremem kawowym, śmietankowym i bananami. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają. Bardzo polecam!
Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)



Ciasto kawowe z bananem - składniki na krem kawowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu creme (w formie sproszkowanej)
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto kawowe z bananem - składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto kawowe z bananem - pozostałe składniki:

  • około 250 g herbatników kakaowych
  • 5-6 bananów
  • sok z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto kawowe z bananem?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż warstwę kakaowych herbatników.
  • Przygotuj krem kawowy. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder wraz z kawą. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem. 
  • Na herbatniki ułożone w blasze wyłóż cienką warstwę kremu kawowego (mniej więcej 1/4 kremu).
  • Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół i skrop sokiem z cytryny. Dosyć ściśle poukładaj na cienkiej warstwie kremu kawowego. Wyłóż pozostałą część kremu kawowego, a następnie ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj, tylko do całkowitego połączenia się składników.
  • Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)


piątek, października 02, 2020

Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką

Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką

Prosta w przygotowaniu, składająca się zaledwie z kilku składników, choć bardzo pyszna sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką, papryką, kukurydzą i koperkiem.
Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką


Sałatka z makaronem i kiełbasą żywiecką - składniki:

  • 400 g dość drobnego makaronu, np. muszelek lub kolanek
  • 300 g kiełbasy żywieckiej
  • 3 papryki czerwone
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę makaronową z kiełbasą żywiecką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Kiełbasę żywiecką pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Do miski wrzuć ostudzony makaron, kiełbasę żywiecką, paprykę, odsączoną kukurydzę i posiekany koperek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

czwartek, października 01, 2020

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem doprawionym przyprawą gyros, z dodatkiem warzyw: pieczarek, papryki i cebuli, wyśmienitego sosu jogurtowego z majonezem i ketchupem oraz żółtym serem. 
Kebabowa zapiekanka makaronowa




Kebabaowa zapiekanka makaronowa - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 małe cebule czerwone
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawa kebab gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kebabową zapiekankę makaronową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, na dość dużej mocy palnika.
  • Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż przez około 7 minut. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut.
  • Zrób sos. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez i ketchup.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu, kolejno wyłóż warzywa, następnie drobno pokrojoną surową cebulę, kolejno wyłóż mięso i pozostałą część makaronu. Całość zalej przygotowanym sosem, a wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zapiekanki:

sobota, września 26, 2020

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Pyszne, jesienne ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: jabłkowej i budyniowej z dodatkiem galaretki. Całości dopełnia lukier, którym polany jest wierzch ciasta. Pycha!
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym



Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym z galaretką - składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe


Ciasto jabłkowo-budyniowe - składniki na krem budyniowy z galaretką:

  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie waniliowe (proszek budyniowy: 2x40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g masła


Ciasto jabłkowe z kremem budyniowo-galaretkowym - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Pozostałe składniki:

  • około 150 g herbatników kakaowych
  • około 150 g herbatników jasnych


Jak zrobić ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż herbatniki kakaowe.
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do garnka, dodaj cukier i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 10-15 minut - do czasu, aż zmiękną. Kolejno dodaj galaretki (proszek) i mieszaj do czasu ich całkowitego rozpuszczenia się. Masę pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, by masa jabłkowa całkowicie stężała.
  • Przygotuj masę budyniowo-galaretkową. W 1 szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe i ugotuj gęsty budyń. Kolejno wsyp galaretki i energicznie mieszaj do momentu, aż ulegną całkowitemu rozpuszczeniu. Pozostaw do ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Na stężałą masę jabłkową wyłóż masę budyniowo-galaretkową. Na wierzchu ułóż jasne herbatniki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Polukruj ułożone na cieście herbatniki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z jabłkami:

środa, września 23, 2020

Sałatka z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur

Pyszna i pożywna sałatka z kaszą bulgur, szynką, porem, ogórkami kiszonymi, pomidorami i kukurydzą.
Sałatka z kaszą bulgur


Sałatka z kaszą bulgur - składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 150 g szynki
  • 1 mały por
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu około 220 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą bulgur?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  • Szynkę pokrój w kostkę, pora w półplasterki, ogórki i pomidory w kostkę.
  • Do miski wrzuć ostudzoną kaszę bulgur, dodaj szynkę, pora, ogórki i pomidory oraz odsączoną kukurydzę. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

wtorek, września 22, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Doskonała w smaku, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem. 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi




Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi?

  • Kapustę oczyść, osusz i drobno poszatkuj.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. 
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj kapustę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę i drobno pokrojony koperek. Wymieszaj.
  • Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru pudru. Powstały sos dodaj do surówki. Całość wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger