sobota, października 17, 2020

Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym

Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym

Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka obiadowa z marchewką w roli głównej, której smak doskonale podkreśla sos chrzanowo-musztardowy.
Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym



Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić surówkę z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym?

  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Do warzyw dodaj chrzan, musztardę, majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  • Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Smacznego!


Polecam Ci również przepisy na inne surówki:

piątek, października 16, 2020

Placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Pyszne i puszyste placki z mascarpone i jogurtem naturalnym to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Placuszki z mascarpone na pewno przypadną do gustu nie tylko najmłodszym.
Placki z mascarpone




Placki z mascarpone - składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placki z mascarpone?

  • Do dodaj mascarpone, jogurt naturalny i jajka. Krótko zmiksuj.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier brązowy. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wierzch placuszków po przygotowaniu możesz oprószyć cukrem pudrem czy startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Placuszki doskonale smakują również z rozmaitymi sosami, np. truskawkowym lub czekoladowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placuszki:

czwartek, października 15, 2020

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietanką i kremowym serkiem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mięso jest miękkie i soczyste, a powstały sos - pyszny, kremowy i aromatyczny.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym


Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kawałki kurczaka przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Zdejmij mięso z patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i smaż przez około 10 minut. 
  • Następnie dodaj 3/4 szklanki bulionu warzywnego. Do sosu włóż kurczaka i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do miseczki wlej śmietankę, serek i kilka łyżek gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do mięsa. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Przed podaniem oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem:

środa, października 14, 2020

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to klasyczny, prosty przepis na pyszny dodatek do różnych dań obiadowych. 
Kapusta zasmażana


Kapusta zasmażana - składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 125 g masła 
  • 1,5 łyżki mąki


Jak zrobić kapustę zasmażaną?

  • Kapustę umyj, osusz, odkrój twardy głąb, a następnie poszatkuj.
  • Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól, pieprz i cukier.
  • Garnek z pokrywką wstaw na kuchenkę i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20-25 minut - do momentu, aż kapusta będzie prawie miękka.
  • Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek, wymieszaj. Garnka nie przykrywaj już pokrywką, ale nadal gotuj na niewielkiej mocy palnika.
  • W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie rozetrzyj ją z masłem. Mieszaj i smaż do momentu, aż zawartość patelni zacznie się pienić.
  • Zasmażkę przelej do garnka z kapustą. Dobrze wymieszaj.
  • W razie potrzeby dopraw jeszcze kapustę solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana


poniedziałek, października 12, 2020

Muffinki z borówkami i kruszonką

Muffinki z borówkami i kruszonką

Smakowicie, niesamowicie maślane, a do tego proste w przygotowaniu muffinki z borówkami amerykańskimi i chrupiącą kruszonką.  
Muffinki z borówkami i kruszonką



Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na muffinki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250 g borówek amerykańskich

Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki


Jak zrobić muffinki z borówkami i kruszonką?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Masło zagnieć z cukrem i mąką, tworząc sypką kruszonkę Na czas przygotowania muffinek, kruszonkę wstaw do lodówki.
  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj kefir i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
  • Do jajek, stopniowo w kilku partiach, dodaj składniki suche. Calość wymieszaj rózgą na gładkie i jednolite ciasto.
  • Dodaj umyte i osuszone borówki, delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości), wierzch muffinek posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z borówkami i kruszonką

Muffinki z borówkami i kruszonką


Polecam Ci również inne przepisy na muffinki:

niedziela, października 11, 2020

Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką

Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką

Pyszne, bogato nadziane roladki z kaszą jęczmienną, szynką, cebulą i natką pietruszki, duszone w sosie pomidorowym. Przygotowanie roladek z karkówki jest dość pracochłonne, jednak warto poświęcić im odrobinę czasu. Są naprawdę wyśmienite! :)
Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką




Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką - składniki na farsz:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ulubionej szynki
  • 4 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Roladki z karkówki faszerowane kaszą - pozostałe składniki:

  • 1 kg karkówki
  • mąka do panierowania
  • 750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do karkówki, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmiennną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do ostudzenia.
  • Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zeszklij na oleju.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę, żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry i dość cienko rozbij tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. 
  • Na każdy plaster mięsa wyłóż farsz z kaszy jęczmiennej. Mięso zwiń na kształt roladki i zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Przesmażone roladki przełóż do garnka. Wlej gorący bulion, przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem. Do roladek dodaj zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 10 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem i rozmarynem.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę, a następnie zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki w sosie:


sobota, października 10, 2020

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Pyszne, kolorowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z kilku kolorowych warstw, z pewnością posmakuje dużym i małym. Polecam. :)
Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)




Składniki na masę agrestową:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Składniki na masę pomarańczową:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 650 ml wody

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Pozostałe skladniki:

  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 0,5 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Jak zrobić ciasto kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)?

  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Dno formy wyłóż biszkoptami, po czym nasącz je mlekiem wymiesznym z aromatem waniliowym.
  • Przygotuj masę agrestową. Galaretkę agrestową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lod owki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę agrestową wylej na biszkopty i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Galaretkę pomarańczową rozpuść w 650 ml gorącej wody, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylej na stężałą masę agrestową. Na galaretce ułóż biszkopty, nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem waniliowym i wstaw do lodówki na 15 minut. 
  • Przygotuj masę truskawkową. Galaretkę truskawkową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodowki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę truskawkową wylej na biszkopty. Wierzch ciasta dowolnie udekoruj, np. kolorowymi perełkami lub czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Źródło przepisu: smaczny.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger