wtorek, listopada 17, 2020

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane z majonezem, musztardą, żółtym serem i bułką tartą to niezawodny pomysł na szybki i pyszny obiad. 

Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką



Piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serową kołderką - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • 3,5 łyżki musztardy Dijon
  • 200 g żółtego sera
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek


Jak zrobić piersi z kurczaka zapiekane pod musztardowo-serowa kołderką?

  • Filety oczyść, osusz, rozbij i dopraw wszystkimi przyprawami.
  • Mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę i ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Powstałą mieszanką posmaruj kotlety.
  • Wierzch kotletów oprósz bułką tartą.
  • Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

poniedziałek, listopada 16, 2020

Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką

Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne, smażone kotlety schabowe, polecam Ci przepis na kawałki schabu pod kruszonką z bułki tartej z dodatkiem ostrej musztardy.
Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką




Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety schabowe pod musztardową kruszonką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kawałki schabu, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wymieszaj z musztardą, posiekaną natką pietruszki i masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kruszonkę równomiernie rozłóż na wierzchu każdego kawałka mięsa.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy ze schabem w roli głównej:

sobota, listopada 14, 2020

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Siła tkwi w prostocie, czego najlepszym dowodem jest przepis na pieczone filety z kurczaka w majonezie. Ekspresowo, prosto i pysznie. Bardzo polecam ten przepis. :)
Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie - składniki: 

  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka


Jak zrobić pieczone piersi z kurczaka w majonezie?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw wszystkimi przyprawami i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj kurczaka z obu stron majonezem.
  • Każdą pierś zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia możesz rozerwać folię, by kurczak się przyrumienił. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem piersi kurczaka:

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie

Pierś z kurczaka pieczona w majonezie


piątek, listopada 13, 2020

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu kluseczki na maślance. Kluseczki doskonale smakują w towarzystwie mięsa duszonego w sosie. Ja podałam je z szynką w sosie marchewkowym
Kluseczki na maślance



Kluseczki na maślance - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml maślanki
  • 2 jajka 
  • szczypta soli


Jak zrobić kluseczki na maślance?

  • Do miski przesiej mąkę z solą.
  • Do osobnej miski wbij jajka, dodaj maślankę, wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. 
  • Jajka z maślanką wlej do mąki. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na gotującą się wodę kładź porcję ciasta przy pomocy małej łyżeczki zamoczonej we wrzątku. Zamieszaj, poczekaj aż woda ponownie się zagtouje, i od tego momentu gotuj kluseczki przez 5 minut.
  • Po ugotowaniu przelej kluski zimną wodą.
Smacznego!

Źródło przepisu: smacznapyza.blogspot.com
Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

czwartek, listopada 12, 2020

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Pyszne, puszyste i soczystek kotlety mielone z dodatkiem majonezu duszone w kremowym sosie pomidorowym. 
Kotlety mielone w sosie pomidorowym


Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka i olej do smażenia

Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety mielone w sosie pomidorowym?

  • Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do cebuli. Dodaj zioła prowansalskie, tymianek, sól i pieprz. Wlej śmietankę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty. Następnie dodaj kotlety. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

środa, listopada 11, 2020

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Połącznie ucieranego ciasta z wiśniami i musem czekoladowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ciasto z wiśniami z musem czekoladowym

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g wydrylowanych wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych


Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • dodatkowo: gorzkie kakao do oprószenia



Jak zrobić ciasto z wiśniami i musem czekoladowym?

  • W pierwszej kolejności odsącz wiśnie z kompotu. Najlepiej wyłożyć je na sitko i pozostawić na kilkanaście minut, w przeciwnym razie ciasto będzie wyglądało tak jak u mnie - z wiśniami na spodzie. :)
  • Masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem krótko miksując. Dodaj aromat śmietankowy, krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż ciasto do formy, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wlej 100 ml śmietany kremówki i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj.
  • Zahartowaną czekoladę dodaj do ubitej śmietany, krótko zmiksuj. Kolejno, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Mus czekoladowy wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z wiśniami:

poniedziałek, listopada 09, 2020

Szynka duszona w sosie marchewkowym

Szynka duszona w sosie marchewkowym

Miękkie, delikatne mięso wieprzowe w sosie marchewkowym. Prosto i pysznie! 
Szynka duszona w sosie marchewkowym




Szynka duszona w sosie marchewkowym - składniki:

  • 500-600 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 szklanki wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić szynkę duszoną w sosie marchewkowym?

  • Mięso osusz, oczyść i pokrój w plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, po czym przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Mięso przełóż do garnka. Dodaj również obrane i przekrojone na pół marchewki, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Dodaj rozmaryn i lubczyk, całość zalej wodą. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-50 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z garnka, a resztę zmiksuj blenderem na gładki sos. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Do sosu włóż mięso, całość gotuj jeszcze przez około 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na mięso w sosie:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger