wtorek, grudnia 08, 2020

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Biszkoptowe makowe blaty przełożone wyśmienitym kremem kajmakowym i konfiturą wiśniową, brzmi pysznie prawda? Ciasto makowe z kremem kajmakowym to wyjątkowo pyszna propozycja wypieku na nadchodzące święta. Polecam!
Ciasto makowe z kremem kajmakowym



Ciasto makowe z kremem kajmakowym - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 cukru waniliowego (8 g)
  • 170 g mielonego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowe z kajmakiem - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 150 ml śmietany 30%

Pozostałe składniki:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • na poncz: 50 ml wody + 50 ml nalewki wiśniowej
  • gorzka czekolada do oprószenia wierzchu


Ciasto makowe z kremem kajmakowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Upieczony biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem kajmakowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone i masę kajmakową. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
  • Połącz ze sobą składniki ponczu.
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptu i nasącz połową ponczu. Na cieście rozsmaruj konfiturę wiśniową, a następnie wyłóż 2/3 masy kajmakowej. Przykryj drugim blatem, nasącz pozostałym ponczem i wyłóż pozostały krem.
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z kremem:

Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

poniedziałek, grudnia 07, 2020

Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe



Knedle cynamonowe - składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sól


Jak zrobić knedle cynamonowe?

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
  • Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

niedziela, grudnia 06, 2020

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Wyśmienita surówka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorów i sosu czosnkowego to idealny dodatek do obiadu lub grilla.
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym




Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier


Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym?

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. 
  • Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Śmietanę wymieszaj z jogurtem greckim i majonezem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Wymieszaj.
  • Sałatkę ułóż w misce warstwami w następującej kolejności: sałata, pomidory, sos, sałata, pomidory, sos, sałata, pomidory, sos.
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i sosem czosnkowym

sobota, grudnia 05, 2020

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Wyjątkowo pyszny, aromatyczny i wilgotny piernik z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Piernik z jabłkami




Piernik z jabłkami i orzechami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • cukier puder do oprószenia


Piernik z jabłkami na oleju - przepis:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej olej. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Krótko zmiksuj. 
  • Kolejno dodaj posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj przy pomocy łyżki. 
  • Dodaj jabłka. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na pierniki:

czwartek, grudnia 03, 2020

Placki z jabłkami i ricottą

Placki z jabłkami i ricottą

Lekkie jak chmurka i niesamowicie pyszne placki na bazie serka ricotta z dodatkiem jabłek.
Placki z jabłkami i ricottą


Placki z jabłkami i ricottą - składniki:

  • 3 duże jajka
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia


Placki z ricotty z jabłkami - przepis:

  • Białka ubij na sztywną pianę. Zmniejsz moc miksera i wciąż miksując dodaj żółtka, ricottę i miód. Kolejno wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


    Polecam Ci również inne przepisy na placki:

    środa, grudnia 02, 2020

    Szybka sałatka jajeczna

    Szybka sałatka jajeczna

    Ekspresowa sałatka z jajkiem, ogórkiem i papryką, którą można przygotować w kilka minut.

    Szybka sałatka jajeczna




    Szybka sałatka jajeczna - składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 małe ogórki gruntowe
    • 1 mała papryka czerwona
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz


    Jak zrobić szybką sałatkę jajeczną?

    • Do miski dodaj pokrojone w kostkę jajka, ogórki i paprykę. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. 
    Smacznego!

    Polecam Ci również przepisy na inne sałatki z jajkiem:

    wtorek, grudnia 01, 2020

    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

    Wyśmienity w smaku kokosowy sernik na zimno z mascarpone, śmietaną kremówką i białą czekoladą. Niebo w gębie! 
    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)


    Kokosowy sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą - składniki:

    • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
    • 250 g mascarpone
    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 250-275 g cukru pudru
    • 150 g białej czekolady
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 3,5 łyżki żelatyny
    • 2/3 szklanki wody
    • 35-40 sztuk okrągłych biszkoptów
    • cukier puder do oprószenia ciasta


    Sernik na zimno kokosowy z białą czekoladą - przepis:

    • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno poukładaj biszkopty.
    • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
    • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z  mascarpone i cukrem pudrem.
    • Do dużej miski przełóż ser oraz dodaj śmietankę ubitą z mascarpone. Krótko zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę, 
    • Do masy dodaj posiekaną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
    • Masę wylej na ułożone w formie biszkopty. Wyrównaj, przykryj pozostałymi biszkoptami i oprósz cukrem pudrem. 
    • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego!

    Polecam Ci również inne przepisy na sernik:


    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger