poniedziałek, grudnia 21, 2020

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado

Pyszna, zarazem lekka i pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka smażonego w ziołach, jajek, awokado, kukurydzy i szczypiorku. 
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado


Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, estragon, rozmaryn

Sałatka z awokado, kurczakiem i jajkiem - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado - przepis:

  • Pierś z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, cząbrem, estragonem i rozmarynem. Przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Awokado obierz, przekrój na pół, wydrąż pestkę, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Na talerz wyłóż kolejno: mix sałat, kurczaka, kukurydzę, awokado i jajko. Całość polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, grudnia 20, 2020

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Wyśmienite kruche ciasto składające się z jasnego i kakaowego ciasta oraz dwóch warstw: makowej i kokosowej. I choć wymaga ono trochę pracy, zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart. :)
Kruche ciasto makowo-kokosowe




Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao

Kruche ciasto z makiem i kokosem - składniki na masę makową:

  • 200 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • mała garść orzechów włoskich
  • mała garść rodzynków

Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na masę kokosową:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • cukier puder


Kruche ciasto makowo-kokosowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ponownie krótko zagnieć.
  • Każy kawałek ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do zamrażarki.
  • Przygotuj masę makową. Białko oddziel od żółtka. Do miski wsyp mak, dodaj żółtko, roztopione i ostudzone masło, olejek migdałowy, miód i cukier. Dodaj posiekane orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Przygotuj masę kokosową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Porcję ciasta kruchego jasnego wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Przy pomocy łyżki wyrównaj ciasto. Ciasto posmaruj cienką warstwo dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę makową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Kolejno zetrzyj ciasto kakaowe, wyrównaj i ponownie wylewaj naprzemiennie ciasto makowe i kokosowe, tworząc łatki. Na wierzch zetrzyj porcję jasnego ciasta, wyrównaj.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kruche ciasto:


Źródło przepisu: slodkastrona.pl
Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

sobota, grudnia 19, 2020

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Ten smak zachwyci każdego! U mnie zniknęły w mig. Polecam. :) 

Ciasteczka korzenne




Ciasteczka korzenne - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 125 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko


Ciasteczka korzenne - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, miód i jaja. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj na kształt kuli i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość mniej wiecej 0,5 cm i dowolnymi foremkami wykrawaj ciasteczka.
  • Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 14 minut.
  • Po ostudzeniu możesz ciasteczka dowolnie udekorować.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciastka:

piątek, grudnia 18, 2020

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami

Wyjątkowo pyszne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami placuszki w towarzystwie karmelizowanych gruszek to idealna przekąska na świąteczny czas.

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami



Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 35 g masła

Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 2 małe gruszki
  • 4 łyżki miodu


Jak zrobić placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami?

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, jajko, mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Całość zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Na patelni lub w rondelku podgrzej miód, dodaj pokrojone w kostkę gruszki, smaż przez około 5 minut, często mieszając.
  • Placuszki podawaj z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placuszki:

środa, grudnia 16, 2020

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Przepyszne pierniki, które z powodzeniem możesz przygotować na ostatnią chwilę. Pierniczki pięknie wyrastają, są puszyste i miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu, ponieważ ciasta nie trzeba wałkować i wykrawać pierników foremkami. Wystarczy odrywać niewielkie kawałki ciasta, formować w kulki i od razu przekładać na blachę. Pycha! Bardzo polecam ten przepis. :)
Pierniczki last minute




Pierniczki last minute - składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 jajko
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier na pierniczki - składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem. 
  • Do osobnej miski wbij jajko, dodaj śmietanę, cukier i sodę oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do mokrej mieszanki dodaj suche składniki i szczyptę soli. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Dłonie oprósz mąką i z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie. 
  • Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj. 
  • Ostudzone pierniczki polukruj. Pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!
Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute


wtorek, grudnia 15, 2020

Kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym

Kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym

Wyśmienite kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym. Choć nie prezentują się zbyt ciekawie, są naprawdę pyszne. Polecam. :)
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym


Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym - składniki:

  • 500 g schabu
  • 3 duże cebule
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • do panierowania kotletów: mąka pszenna + 2 jajka + bułka tarta
  • do zagęszczenia sosu: 0,5 szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety schabwe duszone w sosie cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej,
  • Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  • Następnie wlej 3 szklanki wody. Dodaj sól, pieprz i musztardę. Pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika, włóż usmażone kotlety, przykryj patelnię pokrywką i całość duś przez około 1 godzinę.
  • Pod koniec duszenia w 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe:

poniedziałek, grudnia 14, 2020

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Pyszne, szybkie w przygotowaniu pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu.
Szybkie pierniczki



Szybkie pierniczki - składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam firmy Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu


Szybkie pierniczki - przepis:

  • Jajka, olej, miód, cukier i cukier waniliowy wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cynamonem.
  • Do masy jajecznej w kilku partiach dodaj mąkę z resztą suchych składników składników. Początkowo mieszaj łyżką, następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto dość grubo rozwałkuj, lekko podsypując mąką, a następnie wykrawaj pierczniki. Uważajcie z ilością mąki do podsypywania. Jeśli będzie jej za dużo, pierniczki po upieczeniu mogą być twarde. 
  • Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut.
  • Po ostudzeniu, pierniczki możesz dowolnie udekorować.
Smacznego!
Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger