wtorek, marca 30, 2021

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w chrupiącej panierce, jaką są otręby owsiane, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych mielonych.
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3/4 szklanki otrębów owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia


Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do zmielonego mięsa dodaj jajko, ostudzoną cebulę, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, ulubioną przyprawę do kurczaka, oregano. Dokładnie wyrób na gładką masę.
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w otrębach owsianych.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

Drobiowe kotlety mielone w otrębach owsianych

poniedziałek, marca 29, 2021

Sernik Milky Way

Sernik Milky Way

Sernik z dodatkiem Milky Way pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo aksamitny, kremowy i pyszny! :)
Sernik Milky Way

Sernik Milky Way - składniki na spód:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 75 g masła


Sernik Milky Way - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 5 batonów Milky Way

Sernik Milky Way - składniki na polewę:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła


Sernik Milky Way - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut.
  • Przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj twaróg, śmietankę i jajka. Zmiksuj. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Ponownie zmiksuj do połączenia sie składników. Do masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki batoniki Milky Way, wymieszaj łyżką.
  • Masę serową przelej na podpieczony spód.
  • Sernik piecz w kąpieli wodnej. Tortownicę owiń szczelnie, dwukrotnie folią aluminiową. Tak przygotowaną tortownicę włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. 
  • Przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 75 minut.
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie polej wierzch sernika. 
Smacznego!
Sernik Milky Way

Sernik Milky Way

niedziela, marca 28, 2021

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Aromatyczne i soczyste filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką z dodatkiem pieczarek i sera żółtego to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad.
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką




Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 marchewki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka



Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż filety. Kawałki mięsa posmaruj majonezem. Kolejno na każdy kawałek mięsa wyłóż pieczarki z cebulą, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i starty na dużych oczkach tarki żółty ser.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Filety z kurczaka pod marchewkową pierzynką

sobota, marca 27, 2021

Placki z kurczakiem i ziemniakami

Placki z kurczakiem i ziemniakami

Połączenie placków ziemniaczanych z kotletami drobiowymi? Czemu nie! Placki z kurczakiem, ziemniakami, pieczarkami i papryką smakują wybornie. :)
Placki z kurczakiem i ziemniakami



Placki z kurczakiem i ziemniakami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka


Placki z kurczakiem i ziemniakami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, odciśnij.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzone warzywa z patelni i ziemniaki. Dodaj jajka, majonez, mąkę, sól, pieprz, słodką papryką i ulubioną przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Placki z kurczakiem i ziemniakami

Placki z kurczakiem i ziemniakami

Placki z kurczakiem i ziemniakami

czwartek, marca 25, 2021

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką

Pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, rzodkiewką i kukurydzą, która świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką



Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 8-10 małych rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: okolo 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz




Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką - przepis:

  • Kaszę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do kaszy kuskus dodaj jajka, rzodkiewki, szczypiorek, odsączoną z zalewy kukurydzę i szczypiorek. Dodaj również majonez, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i rzodkiewką


wtorek, marca 23, 2021

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Wyśmienita tarta łącząca w sobie kruche ciasto, kajmak, banany i masę śmietankową. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, finalnie tworząc pyszne ciasto. Do przygotowania tarty Banoffee wykorzystałam Mieszankę do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, którą wraz z wieloma innymi produktami tej marki możecie kupić w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Tarta Banoffee


Tarta Banoffee - składniki na kruchy spód:

  • Mieszanka do wypieku ciasta kruchego firmy Polskie Młyny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Tarta Banoffee - pozostałe składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masy kajmakowej
  • 40 g gorzkiej czekolady


Tarta Banoffee - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp Mieszankę do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę o średnicy 26-28 cm, dokładnie wylepiając zarówno dno, jak i boki formy. Lekko dociśnij. Dno ciasta gęsto ponukłuwaj widelcem. Na cieście połóż papier do pieczenia i ułóż jakieś obciążenie, np. ziarna ryżu lub połówki grochu.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij papier wraz z obciążeniem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut. Kruchy spód pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Kruchy spód równomiernie posmaruj masą kajmakową. Poukładaj plasterki banana, a następnie rozsmaruj krem. Całość oprósz startą na tarce gorzką czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee

Tarta Banoffee
Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.

poniedziałek, marca 22, 2021

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki 3-składnikowe są wyjątkowo pyszne, kruche, proste i błyskawiczne przygotowaniu. Do ich nadziania użyłam marmoladę, ale równie dobrze możecie nadziać je dżemem, powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.
Rogaliki twarogowe



Rogaliki twarogowe - składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada
  • cukier puder

Rogaliki twarogowe - przepis:

  • Z mąki, twarogu i masła zagnieć gladkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta dość cienko rozwałkuj na kształt koła. Każdą część pokrój na 8-10 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Rogaliki twarogowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger