wtorek, kwietnia 27, 2021

Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Niesamowicie wilgotne i wspaniale pachnące muffinki z dodatkiem banana i gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Muffinki są proste i szybkie w przygtowaniu, a do tego przepyszne. Polecam!
Muffinki z bananem i czekoladą



Muffinki z bananem i czekoladą - składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 70 g oleju
  • 1 jajko
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady



Muffinki z bananem i czekoladą - przepis:

  • Banana obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny.
  • W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  • W drugiej misce wymieszaj widelcem lub rózgą mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko.
  • Do suchych składników dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Dodaj banana, delikatnie wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

Muffinki z bananem i czekoladą

poniedziałek, kwietnia 26, 2021

Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem

Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem

Szybka i pyszna sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem w curry i papryką to super pomysł na imprezy lub jako przekąska w ciągu dnia.
Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus - składniki:

  • 120 g suchej kaszy kuskus
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 125 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, curry



Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą curry i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski dodaj kaszę, kurczaka, paprykę, odsączoną kukurydzę, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

Sałatka z kurczakiem i kaszą kuskus

niedziela, kwietnia 25, 2021

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Wyśmienite, kremowe ciasto warstwowe składające się z dwóch blatów biszkoptowych, dwóch warstw z budyniem: jasnej i z kakao oraz kremu śmietankowego z serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami. Polecam!

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami




Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g miękkiegomasła
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Składniki na masę z serkiem homogenizowanym:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń


Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk herbatników kakaowych
  • 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj aromat pomarańczowy. Masę podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao, zmiksuj.
  • Przygotuj masę z serkiem homogenizowanym. W pierwszej kolejności rozpuść galaretki w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki homogenizowane, krótko zmiksuj. Do lekko stężałej galaretki dodaj 2 łyżki masy, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do masy serowo-śmietankowej i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu przełóż do formy. Wyłóż krem budyniowy z kakao. Przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż krem budyniowy jasny, rozprowadź i poukładaj herbatniki. Kolejno ułóż pokrojone brzoskwinie i wyłóż krem z serkiem homogenizowanym. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, serkiem homogenizowanym i brzoskwiniami


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, kwietnia 24, 2021

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Wyjątkowe puszyste, maślane drożdżówki do odrywania z dodatkiem Nutelli i kruszonki, które przypadną do gustu nie tylko najmłodszym. Te bułeczki są wyśmienite!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą




Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka


Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu ponownie krótko zagnieć ciasto i podziel je na 11-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka, na środku połóż łyżeczkę Nutelli i uformuj okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie około 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 35 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

Odrywane bułeczki drożdżowe z Nutellą

czwartek, kwietnia 22, 2021

Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem sera śmietankowego, parówek i sera żółtego to świetny pomysł na przekąskę do lunchboxa czy na imprezę.
Ślimaczki francuskie z parówką




Ślimaczki francuskie z parówką - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 150 g serka śmietankowego ziołowego (użyłam Almette)
  • 5 parówek
  • 150 g sera żółtego
  • ketchup pikantny
  • świeżo mielony pieprz


Ślimaczki francuskie z parówką - przepis:

  • Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj serkiem śmietankowym.
  • Na serku równomiernie rozłóż drobno pokrojone parówki, kolejno ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i polej niezbyt dużą ilością ketchupu.
  • Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuzszego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki.
  • Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

Ślimaczki francuskie z parówką

środa, kwietnia 21, 2021

Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie na bazie serka topionego to świetny pomysł na pożywną kolację lub obiad.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g serka topionego ziołowego
  • 250 ml gorącej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę. 
  • Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
  • W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  • Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

poniedziałek, kwietnia 19, 2021

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.  
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką







Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
  • olej do smażenia



Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę.  Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
  • Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
  • Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Samcznego!
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger