niedziela, maja 30, 2021

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Pyszne, delikatne, wspaniale pachnące, idealne na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek, placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka.
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

    Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

sobota, maja 29, 2021

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników. 
Sernik czekoladowy



Sernik czekoladowy - składniki:

  • 350 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady


Składniki na polewę:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Sernik czekoladowy - przepis:

  • Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
  • Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy


czwartek, maja 27, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Gotowane piersi z kurczaka zapiekane pod pierzynką z serka śmietankowego i mozzarelli z dodatkiem brokuła, to przepyszny pomysł na lekki i sycący obiad. 
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 270 g serka śmietankowego typu Almette
  • 125 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion, dodaj oczyszczone piersi z kurczaka, gotuj przez 30 minut.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 75 g mozzarelli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
  • Ugotowanego kurczaka porwij na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kawałki kurczaka, kolejno wyłóż serek wymieszany z mozzarellą i przyprawami, na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem

Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem




środa, maja 26, 2021

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami



Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Ciasto ucierane na kefirze - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
  • Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą. 
  • Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami


wtorek, maja 25, 2021

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą



Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędliny
  • 175 g sera mozzarella
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

poniedziałek, maja 24, 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z łososiem, jajkiem, selerem naciowym, ogórkiem i czarnym sezamem to sposób na wyśmienity i pożywny lunch pełen zdrowych składników.
Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym


Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym - składniki:

  • 4 garście mixu sałat
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół długiego ogórka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść ulubionych kiełków
  • przyprawy: sól i pieprz

Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Selera pokrój w plasterki.
  • Ogórka również pokrój w plasterki.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Łososia porwij na mniejsze kawałki.
  • Na talerz wyłóż sałatę, kolejno ogórka, seler naciowy, cebulę, łososia i jajka. Posyp czarnym sezamem, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek. Wierzch sałatki posyp kiełkami.
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i selerem naciowym

niedziela, maja 23, 2021

Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

Biały lion to wyśmienite, słodkie, a zarazem dość lekkie ciasto składające się z biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy ryżu preparowanego z kajmakiem. Całość dopełniają solone orzeszki ziemne. Pycha!
Ciasto biały lion




Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady 

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2,5 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • 460 g masy kajmakowej
  • 3 szklanki ryżu preparowanego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych


Przygotowanie:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę na niskich obrotach miksera. Dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodaj startą na najmniejszych oczkach tarki czekoladę, ponownie wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj do masy sok z cytryny.
  • Masę kajmakową wymieszaj z ryżem preparowanym.
  • Złóż ciasto. Na spód biszkoptu wyłóż ryż wymieszany z kajmakiem, kolejno 3/4 kremu budyniowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posyp orzeszkami ziemnymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

Ciasto biały lion

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger