czwartek, września 23, 2021

Kotlety jajeczne z majonezem

Kotlety jajeczne z majonezem

Delikatne, pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Idealne na obiad, jak i na śniadanie. :)
Kotlety jajeczne z majonezem





Kotlety jajeczne z majonezem - składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Kotlety jajeczne z majonezem - przepis:

  • Jajka obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. 
  • Do jajek dodaj majonez, surowe jajko, bułkę tartą, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Masę włóż na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z majonezem

Kotlety jajeczne z majonezem


środa, września 22, 2021

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Ciasto Kinder Country


Składniki na jasną warstwę:

  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 130 g płatków typu Kangus

Składniki na ciemną warstwę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • około 40 g płatków typu Kangus


Ciasto Kinder Country - przepis:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką. 
  • Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country


wtorek, września 21, 2021

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Risotto pomidorowe z mięsem mielonym to pyszne, aromatyczne, sycące danie idealne na każdą porę roku, które jest proste i ekspresowe w przygotowaniu.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym



Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • około 750 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, cukier


Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - przepis:

  • Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  • Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
  • Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
  • Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. 
Smacznego!
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

niedziela, września 19, 2021

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:

  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

sobota, września 18, 2021

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Przepyszne, aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, suszonych moreli i orzechów włoskich.
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami




Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 8 sztuk suszonych moreli
  • 2 garście orzechów włoskich.


Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - przepis:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem.
  • Do miski wbij jajka, dodaj banany, masło oraz aromat waniliowy. Wymieszaj przy pomocy rózgi.
  • Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj drobno pokrojone suszone morele, wymieszaj. 
  • Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

czwartek, września 16, 2021

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Pyszne, aromatyczne, chrupiące frytki z cukinii, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii


Frytki z cukinii - składniki na frytki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie

Frytki z cukinii - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Frytki z cukinii - przepis: 

  • Cukinie umyj, osusz i odetnij końcówki. Każdą cukinię przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż w taki sposób, by otrzymać frytki o grubości około 2 cm.
  • Do jednej naczynia wbij jajka. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku, ponownie w bułce tartej. 
  • Frytki przekładaj na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe frytki podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!
Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

środa, września 15, 2021

Torcik Snickers

Torcik Snickers

Przepyszny, ekspresowy w przygotowaniu torcik Snickers bez pieczenia składający się z trzech warstw: dżemu porzeczkowego z dodatkiem masła orzechowego, kremu z batonami Snickers i kremu śmietankowego. Polecam! :)
Torcik Snickers


Torcik Snickers - składniki:

  • około 225 g herbatników
  • około 125 g dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 batony Snickers
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 25 g mlecznej czekolady


Torcik Snickers - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno tortownicy wyłóż herbatnikami. 
  • Dżem porzeczkowy wymieszaj z  masłem orzechowym. Mieszankę rozsmaruj na herbatnikach. 
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Batony drobno posiekaj.
  • Około 100 ml śmietany kremówki zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodaj posiekane batony, wymieszaj.
  • Krem rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj kolejną warstwą herbatników. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Torcik włóż na kilka godzin do lodówki.
    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers

    Torcik Snickers



















Inspiracja: kulinarnamaniusia.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger