piątek, grudnia 03, 2021

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • sól i pieprz

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:

  • Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
  • Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
  • Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

czwartek, grudnia 02, 2021

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Niesamowicie pyszne, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach pierniczki oblane czekoladą, którymi warto ozdobić swój świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Bardzo polecam!
Pierniczki jak alpejskie



Pierniczki jak alpejskie - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (z lekką górką)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 120 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej tortowej

Pierniczki jak alpejskie - składniki na polewę czekoladową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady 


Pierniczki jak alpejskie - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier, miód, kakao, goździki, imbir i pieprz. Zawartość rondelka podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj masło, poczekaj, aż się roztopi w masie. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Odłóż na bok.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. 
  • Do miski wsyp mąkę. W mąkę delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj masę jajeczną. Kolejno dodaj ostudzoną, wcześniej przygotowaną mieszankę z miodem. Wymieszaj. Dodaj śmietanę z sodą. Z całości składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 16 godzin. 
  • Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 4 części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. 
  • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki przekładaj na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut.
  • Po ostudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową. Śmietankę podgrzej w rondelku, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do rondelka wrzuć połamane czekolady. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczaj w czekoladzie, a następnie odkładaj na kratkę. Pozostaw do zastygnięcia. Z podanej ilości polewy czekoladowej udekorowałam około połowy pierniczków. Jeśli wszystkie pierniczki chcesz udekorować czekoladą zrób polewę z podwójnego  przepisu.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

poniedziałek, listopada 29, 2021

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami

Wyśmienite, wytrawne bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła, suszonych pomidorów, sera żółtego oraz ziół: oregano i bazylii. Polecam, są pyszne!
Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami



Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli

Bułki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki:

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oregano
  • 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • bazylia do posypania bułeczek


Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, wlej maślankę, olej, wsyp sól oraz dodaj rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
  • Do miękkiego masła dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj masłem z dodatkami i posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Bułki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj bułeczki mlekiem a ich wierzch posyp bazylią.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

niedziela, listopada 28, 2021

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Wyśmienite, przekładane ciasto, które zachwyca swym wyglądem i smakiem. Ciasto Michałek to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem kawy i cukierków Michałków oraz kremem śmietankowym. W cieście można również wyczuć dżem wiśniowy, który idealnie balansuje jego słodycz. Całość dopełnia gorzka czekolada i podprażone orzechy laskowe. To najlepsze ciasto na nadchodzące święta, jak i wszelkiego rodzaju uroczystości i imprezy. Bardzo polecam! 
Ciasto Michałek




Ciasto Michałek - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Michałek - składniki na krem z cukierkami Michałki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Ciasto Michałek - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g dżemu wiśniowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki

Ciasto Michałek - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę z cukierkami Michałki. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Do misy miksera przełóż serek mascarpone i śmietankę. Zmiksuj na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj kawę, wymieszaj szpatułką. Do masy dodaj cukierki Michałki starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj szpatułką.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Całkowicie ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy. Blat posmaruj dżemem. Wyłóż krem z Michałkami, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki i posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek




sobota, listopada 27, 2021

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu

Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie panierowane kotlety drobiowe, koniecznie musisz wypróbować przepisu na kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce. Soczyste, chrupiące, po prostu pyszne! :)

Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu


Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 60 g sera Grana Padano
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do jednego talerza wsyp bułkę tartą i dodaj starty na najmniejszych oczkach tarki ser Grana Padano. Wymieszaj.
  • Na drugim talerzu rozkłóć jajka, a do trzeciego wsyp mąkę.
  • Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu


piątek, listopada 26, 2021

Ciastka kajmakowe

Ciastka kajmakowe

Jeśli lubisz mocno kruche ciasteczka i kajmak to poniższy przepis zdecydowanie przypadnie Ci do smaku. Polecam!
Ciastka kajmakowe


Ciastka kajmakowe - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g masy kajmakowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Ciastka kajmakowe - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i kajmakiem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i aromat waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Z powstałej ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszcz przy pomocy widelca.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka kajmakowe


czwartek, listopada 25, 2021

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Bardzo smaczne, delikatne, siekane kotlety drobiowe wzbogacone o kaszę jaglaną, marchewkę i ser żółty, stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka.

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną



Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cebula
  • szczypiorek z dwóch cebulek dymek
  • 2 jajka
  • 2 małe marchewki
  • 75 g sera żółtego
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i szczypiorek, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i żółty ser oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj również sól, pieprz, kurkumę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną

Drobiowe kotlety siekane z kaszą jaglaną


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger