sobota, grudnia 18, 2021

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia to przepyszne, świetnie prezentujące się, wykwintne ciasto z warstwą makowo-orzechową, przełożone kremem czekoladowym, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Nazwa ciasta jest bardzo trafna - już jeden kawałek ciasta potrafi wprawić w euforię i poprawić humor. To idealny pomysł na świąteczny wypiek! :)
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Euforia - składniki na ciasto makowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g maku
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Ciasto Euforia - składniki na krem czekoladowy:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki Nutelli 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Ciasto Euforia - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Ciasto Euforia - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35  cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu zmiksuj masę. Dodaj aromat, zmiksuj. Wsyp mak i orzechy. Krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania, partiami dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Do masy dodaj 2 łyżki masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj całość masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm (taką samą, w której piekłeś ciasto) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Do rondelka wlej 150 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj Nutellę, ponownie wymieszaj łyżką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta czekoladowego. Wyłóż połowę kremu, ułóż ciasto makowe, wyłóż pozostały krem, przykryj drugim blatem ciasta. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

 



czwartek, grudnia 16, 2021

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z aromatycznym farszem paprykowo-pomidorowym to kolejny sposób na smaczne i ciekawe przyrządzenie schabu. Prosto i pysznie! :)
Roladki schabowe z papryką i pomidorami



Roladki schabowe z papryką i pomidorami - składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 3 małe pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z pomidorami i papryką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i pomidory. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszaj farsz. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Plastry schabu plastry cienko rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

środa, grudnia 15, 2021

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



Szybki piernik - składniki na ciasto:

  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • garść orzechów włoskich do dekoracji




Piernik na ostatnią chwilę - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj  piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
  • Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



 

wtorek, grudnia 14, 2021

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Śledzie po kaszubsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą. 
  • Śledzie włóż na  kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

poniedziałek, grudnia 13, 2021

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym to wyśmienite, aromatyczne, zaskakujące swym smakiem świąteczne ciasto składające się z dwóch blatów miękkiego, piernikowego ciasta przełożonych dżemem wiśniowym i rozpływającym się w ustach kremem orzechowym. Idealnym dopełnieniem tego wypieku jest gruba warstwa polewy czekoladowej. Bardzo polecam! Na nadchodzące święta i nie tylko. :)
Kostka piernikowa z kremem orzechowym



Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g miodu
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na krem orzechowy:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: około 200 g dżemu wiśniowego

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka przełóż masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odłóż na bok na 15 minut. Do roztopionej mieszanki dodaj kefir. Wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 
  • Jajka ubij na puszystą masę. Do jajek dodaj mieszankę z rondelka i przesianą mąkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem orzechowy. Do rondelka wlej mleko i wsyp zmielone orzechy włoskie. Zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika i cały czas mieszając, gotuj masę jeszcze przez 3 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce dodawaj ostudzoną masę orzechową, cały czas miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta, rozsmaruj dżem, następnie rozsmaruj krem orzechowy. Przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij dłonią.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. Gotową polewą polej ciasto.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym


Źródło przepisu: justynadragan.pl

czwartek, grudnia 09, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Pyszne, soczyste i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu filety z piersi kurczaka zapiekane z papryką, serem żółtym i puszystym serkiem ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam. :)
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką



Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki puszystego serka śmietankowego ze szczypiorkiem typu Almette
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka


Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. 
  • Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki przełóż paprykę, dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Doprawione mięso przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Każdy kawałek mięsa przykryj paprykowo-serową kołderką. 
  • Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

środa, grudnia 08, 2021

Makowa Panienka

Makowa Panienka

Makowa Panienka to przepyszne, świąteczne ciasto przekładane składające się z dwóch blatów makowo-kokosowych, dżemu wiśniowego, aksamitnego, puszystego kremu na bazie śmietany kremówki, mascarpone i białej czekolady oraz posypki kokosowej. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie. Jest wyśmienite! 
Makowa Panienka



Makowa Panienka - składniki na blaty makowo-kokosowe:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suchego maku
  • 100 g mielonych migdałów

Makowa Panienka - składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Makowa Panienka - pozostałe składniki:

  • około 250 g dżemu wiśniowego
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych




Makowa Panienka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty makowo-kokosowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując masę. Kolejno dodawaj żółtka, po każdym dodaniu zmiksuj. Na koniec wsyp wiórki kokosowe, mak i mielone migdały. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę szpatułką.  
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej do formy. Wyrównaj. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. W misce zmiksuj serek mascarpone, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, ponownie zmiksuj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone z czekoladą. Dokładnie zmiksuj.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat makowo-kokosowy. Posmaruj go dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu. Wyrównaj, przykryj drugim blatem makowo-kokosowym. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Makowa Panienka

Makowa Panienka


Źródło przepisu: justynadragan.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger