sobota, kwietnia 09, 2022

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Pożywna, pełna smaku i aromatu zupa fasolowa z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, czosnku cukinii, szpinaku i parmezanu.
Toskańska zupa fasolowa



Toskańska zupa fasolowa - składniki: 

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • garść parmezanu

Toskańska zupa fasolowa - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera pokrojonego w drobną kostkę. Smaż 5 minut. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smaż 3 minuty.
  • Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
  • Gotową na talerzu zupę posyp parmezanem.
Smacznego! 
Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

piątek, kwietnia 08, 2022

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w dość cienkie plastry. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. 
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki na złoty kolor. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Na drugiej patelni rozgrzej olej i wrzuć szpinak. Duś na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż się rozmrozi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj śmietanę kremówkę, drobno posiekane suszone pomidory, ponownie dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso przełóż do sosu, wlej szklankę sosu powstałego przy gotowaniu polędwiczek, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

środa, kwietnia 06, 2022

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Lekka jak puch, wilgotna i pyszna babka, której sekretnym składnikiem jest majonez. Zdecydowanie warto wypróbować! :)
Babka majonezowa

Babka majonezowa - składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%


Babka majonezowa - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Dodaj też cukier waniliowy. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. 
  • Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. 
  • Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj do ubitych składników. Zmiksuj na najniższej mocy miksera. Dodaj majonez. Krótko zmiksuj.
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

wtorek, kwietnia 05, 2022

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Lekka, wiosenna surówka obiadowa z sałaty lodowej z dodatkiem ogórka i rzodkiewki w pysznym śmietanowym sosie ze szczypiorkiem.
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - przepis:

  • Sałatę umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki.
  • Rzodkiewki i ogórka umyj, pokrój w półplasterki. 
  • Do miski przełóż sałatę, rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. 
  • Sałatkę polej sosem. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


poniedziałek, kwietnia 04, 2022

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Wyśmienite roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z papryką.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego


Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 1 mała papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • mąka do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajka, majonez oraz sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Paprykę i ogórki pokrój w krótkie paski, a cebulę w piórka.
  • Z mięsnej masy formuj roladki. Każdą roladkę delikatnie spłaszcz i ułóż paprykę, ogórka oraz cebulę. Dokładnie zlep każdą roladkę. Roladki obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż roladki z obu stron. 
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i cukrem. Do sosu włóż roladki. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości roladek. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zaprawioną łyżką gorącego sosu. 
Smacznego!
Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

niedziela, kwietnia 03, 2022

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 130 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 żółtek jaj

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
  • Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

sobota, kwietnia 02, 2022

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko rozmiar L
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania formy


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:

  • Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj. 
  • Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger