wtorek, sierpnia 02, 2022

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Przepyszne, pieczone pulpeciki rybne z dodatkiem ryżu podane z kremowym, lekko cytrynowym sosem. 
Pulpety rybne pieczone w piekarniku



Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na pulpety:

  • 500 g zmielonej ryby (polecam dorsza lub mintaja)
  • 125 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko rozmiar L
  • 4 łyżki bułki tartej
  • garść tartego parmezanu
  • garść koperku 
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • olej do posmarowania pulpetów

Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na sos:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść koperku
  • sól i pieprz


Pulpety rybne pieczone w piekarniku - przepis: 

  • Do miski dodaj zmieloną rybę, ryż, jajko, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz w bułce tartej, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem. Pędzelkiem posmaruj pulpety niewielką ilością oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj sos. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie do momentu powstania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszaj sos, by nie powstały grudki. Ustaw moc palnika na minimum. 
  • Do naczynia wlej śmietankę, dodaj żółtko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zasmażki wymieszanej z bulionem, wymieszaj. Całość dodaj do rondelka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. 
  • Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

niedziela, lipca 31, 2022

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Pełne smaku i aromatu, warstwowe, przekładane ciasto składające się z kruchego ciasta, galaretki z brzoskwiniami, kremu śmietankowego z mascarpone i chrupiącej bezy. Prawdziwe niebo w gębie!
Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wrzątku

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na bezę: 

  • 4 białek z jajek rozmiar M
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Brzoskwiniowa chmurka - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezę, najlepiej dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. 
  • Na papierze do pieczenia odrysuj formę o wymiarach 25 x 25 cm. Na odrysowany prostokąt wyłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj pokrojone brzoskwinie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na kruchy spód, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Na stężałą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż krem. Kolejno ułóż bezę, lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Smacznego!
Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

sobota, lipca 30, 2022

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu gołąbki bez zawijania, pieczone w sosie pomidorowym. Mniam!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania - składniki na gołąbki:

  • 350 g białej kapusty
  • 125 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej z butelki
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • masło do zeszklenia cebuli

Gołąbki bez zawijania - przepis:

  • Kapustę oczyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. 
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
  • Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Gotowym sosem zalej gołąbki.
  • Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

piątek, lipca 29, 2022

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wyśmienite paszteciki z ciasta drożdżowego z pysznym farszem składającym się ze szpinaku, suszonych pomidorów i mozzarelli.
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 125 g tartej mozzarelli

Pozostałe składniki:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • biały i czarny sezam do posypania



Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak, smaż na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Szpinak przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone pomidory i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Pokrój w poprzek na dwa równej wielkości prostokąty. Na środku każdego prostokąta ułóż na całej jego długości farsz. Następnie sklej boki prostokąta. Tak przygotowane ciasto pokrój na około 3-4 cm kawałki. 
  • Paszteciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, łączeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. 
  • Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Źródło przepisu: kulinarneprzygody.com

czwartek, lipca 28, 2022

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Wyjątkowo pyszne,  pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki. 
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto



Kremowe klopsiki drobiowe  z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 40 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:

  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. 
  • Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Smacznego!
Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto

środa, lipca 27, 2022

Ciasto 7 Days

Ciasto 7 Days

Pyszne i doskonale prezentujące się ciasto na kakaowym biszkopcie z dodatkiem puszystych rogalików z nadzieniem czekoladowym.
Ciasto 7 Days



Ciasto 7 Days - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Ciasto 7 Days - składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Ciasto 7 Days - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie mini rogalików 7 Days


Ciasto 7 Days - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat biszkoptu posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu, na kremie ułóż rogaliki. Wyłóż pozostały krem, na wierzchu połóż biszkopt. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto 7 Days

Ciasto 7 Days

wtorek, lipca 26, 2022

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Pyszne i aromatyczne kluski gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym z dodatkiem mascarpone i parmezanem.
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - składniki:

  • 500 g ugotowanych gnocchi
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g mascarpone
  • garść tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, garść świeżej bazylii
  • olej i oliwa z oliwek do smażenia


Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - przepis:

  • Podsmaż mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i oregano. Wlej bulion, zagotuj. Przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, do momentu odparowania płynu.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną bazylię.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż gnocchi. Na gnocchi wyłóż połowę sosu pomidorowego, połowę mascarpone, kolejno mięso, pozostały sos i pozostałe mascarpone. 
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Wierzch gnocchi posyp posiekaną bazylią i parmezanem. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger