wtorek, sierpnia 09, 2022

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepis na krokiety z farszem z kurczaka, mozzarelli i suszonych pomidorów. Prosto i pysznie! :)
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami



Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krokiety z kurczakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 12 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia


Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Przygotuj farsz. Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Do kurczaka z cebulą dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i tartą mozzarellę. Wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, nadając mu kształt krokieta.
  • Zawinięte naleśniki obtocz w pierwszej kolejności w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

poniedziałek, sierpnia 08, 2022

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Smaczny i pożywny gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią. 
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią



Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - składniki:

  • 3 - 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • bulion warzywny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany, tymianek, oregano, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • olej do smażenia


Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą gyros, słodką, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i oregano. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Kawałki kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż na dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj ponownie mięso. 
  • Całość zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by zakryć zawartość patelni. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Patelnię przykryj pokrywką. Gulasz duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

niedziela, sierpnia 07, 2022

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki z marmoladą, od których ciężko się oderwać. 
Szybkie rogaliki z marmoladą




Szybkie rogaliki z marmoladą - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • ulubiona marmolada

Szybkie rogaliki z marmoladą - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj kwaśną śmietanę, jajka i posiekane masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Gotowe ciasto podziel na 5 części. 
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
  • Gotowe i  ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

Szybkie rogaliki z marmoladą

sobota, sierpnia 06, 2022

Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem

Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem

Pyszne, soczyste, idealny na niedzielny obiad roladki schabowe z dodatkiem majonezu, marchewki i sera żółtego.
Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem

Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem - składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 marchewka
  • 6 łyżeczek majonezu
  • 6 plastrów sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • do obtoczenia: mąka + 1 jajko + bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i cienko rozbij. 
  • Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Plastry schabu dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką majonezu, ułóż marchewkę i plaster sera żółtego. 
  • Mięso ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem

Roladki schabowe z marchewką, serem żółtym i majonezem

czwartek, sierpnia 04, 2022

Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

Wyśmienite, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach składające się z kremu budyniowego, galaretki z wiśniami, kremu śmietankowego i wyjątkowej w smaku polewy przygotowanej na bazie mleka w proszku. Warto wypróbować! :)
Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

Ciasto bez pieczenia z wiśniami - składniki na warstwę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania dużego budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 64 g)
  • 250 g masła

Ciasto z wiśniami bez pieczenia - składniki na warstwę z wiśniami:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 700 ml wrzątku
  • 350 g wiśni

Ciasto bez pieczenia z wiśniami - składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Szybkie ciasto z wiśniami bez pieczenia - składniki na polewę:

  • 60 ml wody
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g mleka w proszku

Pozostałe składniki:

  • około 250 g podłużnych biszkoptów


Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia) - przepis:

  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wyłóż masę budyniową.
  • Przygotuj warstwę z wiśniami. Galaretki wiśniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj wydrylowane wiśnie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na masę budyniową, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. Gotowy krem wyłóż na stężałą galaretkę z wiśniami. Na kremie śmietankowym ułóż biszkopty. Wstaw do lodówki. 
  • Przygotuj polewę z mleka w proszku. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Cały czas miksując, do powyższej mieszanki stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj mleko w proszku. 
  • Powstałą polewę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Smacznego!
Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

Ciasto śmietankowe z wiśniami (bez pieczenia)

wtorek, sierpnia 02, 2022

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Przepyszne, pieczone pulpeciki rybne z dodatkiem ryżu podane z kremowym, lekko cytrynowym sosem. 
Pulpety rybne pieczone w piekarniku



Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na pulpety:

  • 500 g zmielonej ryby (polecam dorsza lub mintaja)
  • 125 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko rozmiar L
  • 4 łyżki bułki tartej
  • garść tartego parmezanu
  • garść koperku 
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • olej do posmarowania pulpetów

Pulpety rybne pieczone w piekarniku - składniki na sos:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść koperku
  • sól i pieprz


Pulpety rybne pieczone w piekarniku - przepis: 

  • Do miski dodaj zmieloną rybę, ryż, jajko, bułkę tartą, parmezan, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Z masy uformuj niewielkie pulpeciki, obtocz w bułce tartej, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem. Pędzelkiem posmaruj pulpety niewielką ilością oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj sos. W rondelku roztop masło. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie do momentu powstania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszaj sos, by nie powstały grudki. Ustaw moc palnika na minimum. 
  • Do naczynia wlej śmietankę, dodaj żółtko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zasmażki wymieszanej z bulionem, wymieszaj. Całość dodaj do rondelka, dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. 
  • Pulpeciki podawaj z przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

Pulpety rybne pieczone w piekarniku

niedziela, lipca 31, 2022

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Pełne smaku i aromatu, warstwowe, przekładane ciasto składające się z kruchego ciasta, galaretki z brzoskwiniami, kremu śmietankowego z mascarpone i chrupiącej bezy. Prawdziwe niebo w gębie!
Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wrzątku

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Brzoskwiniowa chmurka - składniki na bezę: 

  • 4 białek z jajek rozmiar M
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Brzoskwiniowa chmurka - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezę, najlepiej dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. 
  • Na papierze do pieczenia odrysuj formę o wymiarach 25 x 25 cm. Na odrysowany prostokąt wyłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodaj pokrojone brzoskwinie. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na kruchy spód, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Na stężałą galaretkę z brzoskwiniami wyłóż krem. Kolejno ułóż bezę, lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Smacznego!
Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger