poniedziałek, grudnia 19, 2022

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone. 
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki maku
  • 26 g oleju

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 700 ml wrzątku
  • 300 g wiśni 

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 75 g białej czekolady


Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Wiśnie zmiksuj blenderem na mus. 
  • Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe


Inspiracja: malacukierenka.pl

sobota, grudnia 17, 2022

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 
Bajaderki piernikowe



Bajaderki piernikowe - składniki:

  • 600 g dość wilgotnego piernika
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g herbatników
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki Nutelli
  • kilka kropel aromatu rumowego

Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia


Bajaderki piernikowe - przepis:

  • Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem. 
  • W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła  śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. 
  • Bajaderki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

piątek, grudnia 16, 2022

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Pyszna kremowa, zabielana zupa grzybowa przygotowana na bazie suszonych grzybów podana z makaronem łazanki i natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2750 ml bulionu warzywnego 
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 biała część pora
  • około 200 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
  • dodatkowo: makaron łazanki, natka pietruszki (opcjonalnie) 


Zupa grzybowa - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
  • Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
  • Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
  • Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki. 
Smacznego!
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

wtorek, grudnia 13, 2022

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Świetny przepis na śledzie po sułtańsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z rodzynkami. :)
Śledzie po sułtańsku


Śledzie po sułtańsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 łyżki octu 10%
  • 80 g rodzynków
  • 2 średniej wielkości cebuli
  • 10 łyżek oleju
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego


Śledzie po sułtańsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Śledzie przełóż do metalowej miski i zalej octem. Odstaw na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj. 
  • Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie odsącz. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę, smaż na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Na patelnię dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj rodzynki, wymieszaj. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników. 
  • Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!
Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

niedziela, grudnia 11, 2022

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Nieco pracochłonne, jednak zdecydowanie warte przygotowania kremowe i aksamitne ciasto składające się z biszkoptu, czekoladowego kremu budyniowego, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy. Idealne na nadchodzące święta! 
Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą



Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160 g cukru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Kremowe ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą - składniki na krem czekoladowy krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g masła
  • 4 łyżki Nutelli

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 150 g dżemu z czarnych porzeczek


Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności, najlepiej jeden dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta, przyrządź bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Krótko zmiksuj. 
  • Na papierze do pieczenia odrysuj formę o wymiarach 25 x 25 cm. Na odrysowany kwadrat wyłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza (termoobieg) i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza (termoobieg) i susz jeszcze przez kolejne 60 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj czekoladowy krem budyniowy. W rondelku zagotuj 250 ml mleka wraz z cukrem. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch.Cały czas miksując, w kilku partiach dodaj Nutellę. Dokładnie połącz z masłem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu, posmaruj dżemem z czarnych porzeczek, wyłóż czekoladowy krem budyniowy, przykryj kolejnym blatem biszkoptowym, wyłóż krem śmietankowy, a na końcu ułóż bezę. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

Świąteczne ciasto śmietankowo-czekoladowe z bezą

piątek, grudnia 09, 2022

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Najlepszy, sprawdzony przepis na potrawę wigilijną, jaką jest groch z kapustą. 
Kapusta z grochem


Kapusta z grochem - składniki:

  • 200 g łuskanego grochu (połówki)
  • 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (użyłam z Winiar)
  • 450 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki kminku
  • olej do smażenia

    Groch z kapustą - przepis:

    • Połówki grochu zalej 1250 ml zimnej wody. Odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia. Najlepiej zalać groch poprzedniego dnia wieczorem i tak pozostawić na całą noc. 
    • Na drugi dzień groch wraz z wodą przełóż do garnka. W razie potrzeby dolej więcej wody - taką ilość, by w całości pokryła groch. 
    • Groch zagotuj, zbierz pianę, następnie dodaj koncentrat bulionu warzywnego, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości. Zdejmij pokrywkę i pozostaw groch do odparowania.
    • Kapustę przepłucz na sitku i posiekaj na mniejsze kawałki.
    • Kapustę przełóż do drugiego, czystego garnka, podlej niewielką ilością wody (około 0,5 szklanki) i gotuj przez około 25 minut - do miękkości.W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka, w razie potrzeby dolej wody. 
    • Na patelnię wlej olej, dobrze rozgrzej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Smaż do zeszklenia. Dodaj kapustę. Smaż 10 minut. Dodaj groch. Smaż 5  minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. 
    Smacznego!
    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    środa, grudnia 07, 2022

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Aromatyczne, wyjątkowo pyszne, miękkie i wilgotne ciasto korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych. 
    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi






    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki:

    • 120 g masła
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam z Kotanyi)
    • 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • około 200 g powideł śliwkowych

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - składniki na polewę:

    • 25 g masła
    • 25 ml mleka
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
    • W rondelku roztop masło. Zdejmij z kuchenki. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Teraz dodaj przesiane kakao. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
    • Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, kawą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
    • Jajka zmiksuj z brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. 
    • Cały czas miksując, dodaj do ubitych jajek ekstrakt z wanilii i śmietanę. Kolejno dodawaj naprzemiennie mąkę i roztopione masło z pozostałymi składnikami. 
    • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy, kolejno wyłóż na środku, na całej długości foremki pasek powideł śliwkowych, przykryj drugą połową ciasta. W trakcie pieczenia powidła śliwkowe opadną na dno, ale tak ma być.
    • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
    • Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie udekoruj polewą. 
    • Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
    Smacznego!
    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi

    Ciasto korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi
    Inspiracja: przyslijprzepis.pl
    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger