piątek, grudnia 23, 2022

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju

Śledzie po grecku - przepis: 

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin. 
Smacznego!
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

czwartek, grudnia 22, 2022

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli. 
Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
  • 0,5 cebuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 wiązki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim. 
Smacznego!
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

środa, grudnia 21, 2022

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Długo gotowana, najlepsza kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, śliwkami i miodem. Kapusta przygotowana z tego przepisu jest naprawdę wyśmienita!
Najlepsza kapusta wigilijna


Najlepsza kapusta wigilijna - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 cebula
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 60 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 4 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz


Najlepsza kapusta wigilijna - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Grzyby drobno pokrój. 
  • Kapustę kiszoną opłucz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj również pokrojone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Do kapusty wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone śliwki oraz miód. Całość gotuj na najniższej mocy palnika przez 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu. 
  • Pod koniec gotowania dodaj do kapusty sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

poniedziałek, grudnia 19, 2022

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone. 
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki maku
  • 26 g oleju

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 700 ml wrzątku
  • 300 g wiśni 

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 75 g białej czekolady


Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Wiśnie zmiksuj blenderem na mus. 
  • Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe


Inspiracja: malacukierenka.pl

sobota, grudnia 17, 2022

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Obłędnie pyszne, wspaniale pachnące, kremowe bajaderki piernikowe z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 
Bajaderki piernikowe



Bajaderki piernikowe - składniki:

  • 600 g dość wilgotnego piernika
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g herbatników
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki Nutelli
  • kilka kropel aromatu rumowego

Bajaderki piernikowe - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia


Bajaderki piernikowe - przepis:

  • Piernik zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Herbatniki i biszkopty rozdrobnij blenderem. 
  • W rondelku zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przełóż zmielonego piernika, rozdrobnione ciastka, dodaj mieszankę z rondelka, powidła  śliwkowe, masło orzechowe, Nutellę i aromat rumowy. Całość zagnieć do otrzymania jednolitej masy. Z powstałe masy uformuj kulki. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe kulki obtocz w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. 
  • Bajaderki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

piątek, grudnia 16, 2022

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Pyszna kremowa, zabielana zupa grzybowa przygotowana na bazie suszonych grzybów podana z makaronem łazanki i natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2750 ml bulionu warzywnego 
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 biała część pora
  • około 200 g selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
  • dodatkowo: makaron łazanki, natka pietruszki (opcjonalnie) 


Zupa grzybowa - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
  • Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
  • Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
  • Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
  • Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki. 
Smacznego!
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

wtorek, grudnia 13, 2022

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Świetny przepis na śledzie po sułtańsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z rodzynkami. :)
Śledzie po sułtańsku


Śledzie po sułtańsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 łyżki octu 10%
  • 80 g rodzynków
  • 2 średniej wielkości cebuli
  • 10 łyżek oleju
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego


Śledzie po sułtańsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Śledzie przełóż do metalowej miski i zalej octem. Odstaw na bok na 30 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj. 
  • Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie odsącz. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę, smaż na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Na patelnię dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj rodzynki, wymieszaj. Zalewę pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Na dno słoika wyłóż porcję zalewy, kolejno śledzie, znowu zalewę itd., aż do skończenia składników. 
  • Śledzie włóż do lodówki. Najlepiej smakują po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!
Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger