czwartek, grudnia 29, 2022

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki


Wafle Michałki - składniki: 

  • 3 suche wafle tortowe
  • 60 g orzechów laskowych
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki Nutelli 
  • 1,5 łyżki kakao

Wafle Michałki - składniki na polewę: 

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%


Wafle Michałki - przepis: 

  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj. 
  • Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj. 
  • Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij. 
  • Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia. 
  • Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty. 
  • Wafle Michałki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki



Inspiracja: zjemto.blog

środa, grudnia 28, 2022

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, pomidorkami daktylowymi, ogórkiem, fetą i kukurydzą skropiona miodowym dressingiem. 
Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi- składniki:

  • 1 awokado
  • 250 g pomidorków daktylowych
  • 1 krótki ogórek
  • 75 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 150 g odsączonej kukurydzy

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól, mieszanka ziół włoskich


Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi - przepis:

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Pomidorki daktylowe pokrój na połówki, ogórka, fetę i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. 
  • Do miski przełóż awokado, pomidorki daktylowe, ogórka, fetę, czerwoną cebulę, posiekaną bazylię oraz odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. 
  • Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny, miód, sól oraz zioła włoskie.
  • Dressing dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

wtorek, grudnia 27, 2022

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Przepis na quesadillę, czyli przepyszną, ekspresową w przygotowaniu przekąskę składającą się z dwóch placków tortilli, które kryją w swym wnętrzu wyśmienite dodatki: kurczaka, paprykę, kukurydzę, sałatę i ser żółty. Podane proporcje pozwalają na przygotowanie dwóch dużych quesadilli.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g odsączonej kukurydzy
  • 4 garście mixu sałat
  • 125 sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - przepis: 

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj. Zdejmij z ognia. 
  • Na czystej patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Na patelnię połóż placek tortilli. Na tortilli ułóż kolejno dwie garście sałaty, kurczaka z warzywami i starty na dużych oczkach tarki lub pokrojony w plastry ser żółty. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 3 minuty. Pomagając sobie dużym talerzem, przekręć tortillę na na drugą stronę. Kolejno smaż przez około 3 minuty - do zarumienienia. 
  • Gotową quesadillę pokrój na trójkąty. 
Smacznego!
Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

piątek, grudnia 23, 2022

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju

Śledzie po grecku - przepis: 

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin. 
Smacznego!
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

czwartek, grudnia 22, 2022

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli. 
Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
  • 0,5 cebuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 wiązki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim. 
Smacznego!
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

środa, grudnia 21, 2022

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Długo gotowana, najlepsza kapusta wigilijna z suszonymi grzybami, śliwkami i miodem. Kapusta przygotowana z tego przepisu jest naprawdę wyśmienita!
Najlepsza kapusta wigilijna


Najlepsza kapusta wigilijna - składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 cebula
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 60 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 4 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz


Najlepsza kapusta wigilijna - przepis:

  • Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin. 
  • Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Grzyby drobno pokrój. 
  • Kapustę kiszoną opłucz, pokrój i przełóż do garnka. Dodaj również pokrojone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Do kapusty wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone śliwki oraz miód. Całość gotuj na najniższej mocy palnika przez 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu. 
  • Pod koniec gotowania dodaj do kapusty sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

Najlepsza kapusta wigilijna

poniedziałek, grudnia 19, 2022

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Wspaniałe, pyszne, a do tego świetnie prezentujące się warstwowe, kremowe, mocno wiśniowe ciasto składające się z biszkoptu makowego, kremu śmietankowo-jogurtowego, warstwy wiśniowej oraz kremu śmietankowego z mascarpone. 
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki maku
  • 26 g oleju

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 700 ml wrzątku
  • 300 g wiśni 

Ciasto wiśniowo-makowe - składniki na warstwę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 75 g białej czekolady


Ciasto wiśniowo-makowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem śmietankowo-jogurtowy. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. Następnie w kilku partiach wlej ostudzoną galaretkę (UWAGA!!! Galaretka nie może być tężejąca!). Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto wstaw na około 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Wiśnie zmiksuj blenderem na mus. 
  • Do lekko stężałej galaretki dodaj mus wiśniowy, wymieszaj. Powstałą masę wylej na krem w blaszce. Ponownie wstaw do lodówki, by masa wiśniowa całkowicie stężała. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na warstwę wiśniową. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe

Ciasto wiśniowo-makowe


Inspiracja: malacukierenka.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger