środa, stycznia 18, 2023

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Pyszna, zdrowa i pożywna, zielona surówka z ogórków i awokado z wyśmienitym dresingiem składającym się z: soku z limonki, oliwy z oliwek, słodkiego sosu chili, czosnku i natki pietruszki.
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - składniki:

  • 2 krótkie ogórki
  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz


Ekspresowa surówka z ogórków i awokado - przepis:

  • Ogórki obierz i drobno pokrój.
  • Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Pokrój w drobną kostkę. 
  • W misce wymieszaj ogórki z awokado.
  • Do małego słoiczka dodaj wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, oliwę z oliwek, słodki sos chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Słoik zakręć, energicznie wstrząśnij, by dobrze wymieszać składniki. 
  • Gotowym dressingiem polej surówkę. 
Smacznego!
Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado

Ekspresowa surówka z ogórków i awokado


poniedziałek, stycznia 16, 2023

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Doskonały przepis na piersi z kurczaka podane w towarzystwie kremowego sosu przygotowanego na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego z dodatkiem soku z limonki, papryki i czosnku. Polecam! :)
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 400 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • garść natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym - przepis:

  • Kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi z kurczaka i smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut z każdej strony, aż będą zarumienione. Piersi z kurczaka zdejmij z patelni i odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 6 minut - do miękkości warzyw.
  • W wysokim naczyniu wymieszaj bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlej na patelnię. Dodaj kurkumę. Zawartość patelni doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. 
  • Na patelnię wlej mleko kokosowe. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj sok z limonki i śmietanę, wymieszaj. Na patelnię dodaj kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Patelnię przykryj pokrywką. Całość gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. 
  • Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

Piersi z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-limonkowym

sobota, stycznia 14, 2023

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

Kakaowy biszkopt przekładany aksamitnym, puszystym kremem jogurtowym i bananami. 
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka 
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 ml oleju

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - składniki na krem jogurtowy:

  • 8 bananów
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady


Ciasto z kremem jogurtowym i bananami - przepis: 

  • W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kaka. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem jogurtowy. Pięć bananów obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Pozostałe trzy banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Do jogurtu greckiego dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj. 
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszaj. Powstałą mieszankę cienkim strumieniem wlej do jogurtu greckiego, dokładnie zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę. Wymieszaj łyżką.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu. Wyłóż 1/3 kremu jogurtowego, ułóż połówki bananów, wyłóż połowę pozostałego kremu, równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim blatem biszkoptu. 
  • Do pozostałego kremu dodaj pokrojone w kostkę banany, wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta. 
  • Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

Ciasto z kremem jogurtowym i bananami

czwartek, stycznia 12, 2023

Chili sin carne

Chili sin carne

Wyśmienite, warzywne, wegetariańskie, rozgrzewające danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którego skład wchodzi: soczewica, cebula, czosnek, papryka, suszone pomidory, czarna fasola i kukurydza. Pycha!
Chili sin carne


Chili sin carne - składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 puszka odcedzonej i opłukanej czarnej fasoli (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka odcedzonej kukurydzy (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kmin rzymski
  • olej do smażenia

Chili sin carne - przepis:

  • Soczewicę opłucz ciepłą wodą. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj opłukaną soczewicę. Cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chili, oregano oraz kminem rzymskim. Smaż kolejne 3 minuty. 
  • Na patelnię wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory. Smaż 5 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Cały czas mieszając, gotuj przez 3 minuty. 
  • Dodaj zmiksowane blenderem pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Chili sin carne

Chili sin carne

wtorek, stycznia 10, 2023

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu. 
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g serka waniliowego typu skyr
  • 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

niedziela, stycznia 08, 2023

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne, kremowe, niezwykle aromatyczne klopsiki z indyka w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na klopsiki:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej, posiekanej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na sos:

  • 1 duża cebula 
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozmróź przed gotowaniem)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu: 200 g)
  • 180 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, mozzarellę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła włoskie, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki.  
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane klopsiki, smaż z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu klopsików wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski pomidory, smaż kolejne 3 minuty. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan. Wymieszaj. Całość gotuj przez około 8 minut - do lekkiego zredukowania sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
  • Do sosu włóż klopsiki, patelnię przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. 
Smacznego!
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

piątek, stycznia 06, 2023

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Pyszne, puszyste, cudownie pachnące ślimaczki drożdżowe z dużą ilością mlecznej czekolady. Bardzo polecam ten przepis!
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na nadzienie:

  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 120 g mlecznej czekolady

Pozostałe składniki:

  • letnie mleko do posmarowania ślimaczków


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 35 cm. Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem, następnie posyp przesianym kakao, cukrem trzcinowym i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego! 
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger