niedziela, lutego 19, 2023

Szarlotka

Szarlotka

Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką. 
Szarlotka



Szarlotka - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli

Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Szarlotka - składniki na bezę: 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • szczypta soli


Szarlotka - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. 
  • Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek. 
  • Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!
Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

piątek, lutego 17, 2023

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka pieczona w marynacie z octu balsamicznego, brązowego cukru i czosnku w towarzystwie pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. 
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą


Filet z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g tartej mozzarelli 
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek 



Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Dopraw czosnkiem granulowanym, oregano, bazylią, solą i pieprzem. 
  • Formę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek. Filety przełóż  do naczynia. Wokół kurczaka ułóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. 
  • W misce wymieszaj ocet balsamiczny, cukier i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszanką dokładnie polej filety ułożone w naczyniu. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

Pierś z kurczaka w marynacie balsamicznej z mozzarellą

środa, lutego 15, 2023

Schab w marynacie z brązowego cukru i octu ryżowego

Schab w marynacie z brązowego cukru i octu ryżowego

Pyszny schab pieczony w marynacie składającej się z brązowego cukru, octu ryżowego, soku z cytryny, ketchupu i suszonej cebuli. Pycha!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego


Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 3/4 szklanki octu ryżowego
  • 2/3 szklanki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 3/4 szklanki wody
  • 4,5 łyżki suszonej cebuli
  • przyprawy: sól i pieprz


Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego - przepis:

  • W misce wymieszaj ocet ryżowy, sok z cytryny, brązowy cukier, ketchup, wodę, suszoną cebulę, sól i pieprz. Do miski z marynatą dodaj kawałki schabu, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki. 
  • Na drugi dzień, kotlety wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
Smacznego!
Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego

Schab w sosie z brązowego cukru i octu ryżowego

niedziela, lutego 12, 2023

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Pyszny kurczak smażony w gęstym, słodkim sosie przygotowanym na bazie słodkiego sosu chili podany w towarzystwie kremowego ryżu kokosowego. Prosty i szybki obiad w 20 minut!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym


Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na ryż kokosowy:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - składniki na kurczaka po azjatycku:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • około 4 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: sezam + szczypiorek z 1 cebulki dymki


Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ryż kokosowy. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 400 g mleka kokosowego, solą i cukrem. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Ustaw niską moc palnika i gotuj ryż przez około 15 minut - do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu.
  • Przygotuj sos. Do rondelka wsyp brązowy cukier, dodaj słodki sos chili, sos sojowy, olej sezamowy, świeżo wyciśnięty sok z limonki, obrany i starty imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki podgrzewaj na dość niskiej mocy palnika przez około 15 minut - aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą , a sos zgęstnieje.
  • Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone kawałki kurczaka, smaż do lekkiego zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już usmażony, na patelnię dodaj gęsty sos, dokładnie wymieszaj. 
  • Kurczaka po azjatycku posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem kokosowym. 
Smacznego!
Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

Kurczak po azjatycku z ryżem kokosowym

piątek, lutego 10, 2023

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Ekspresowe, pyszne, z wieloma zdrowymi składnikami batony owsiane z orzeszkami ziemnymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni, daktylami, suszonymi śliwkami, żurawiną i gorzką czekoladą.
Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia - składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 45 g daktyli
  • 45 g suszonych śliwek
  • 30 g żurawiny 
  • 70 g masła
  • 100 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 90 g gorzkiej czekolady

Domowe batony owsiane bez pieczenia - przepis:

  • Płatki owsiane, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Przesyp do miski. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Do powyższych składników dodaj pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, suszone śliwki i żurawinę.
  • Do rondelka dodaj masło, miód, wsyp cukier trzcinowy, cukier waniliowy i sól. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Ciepłą mieszankę wlej do miski z płatkami i resztą składników, energicznie wymieszaj i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia. 
  • Do przestudzonej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. 
  • Masę przełóż do  formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. 
  • Masę pokrój na prostokątne batoniki. 
  • Domowe batony owsiane przechowuj w lodówce. 
  • Na 15 minut przed podaniem, wyjmij batony z lodówki, żeby nieco zmiękły.
Smacznego! 
Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

Domowe batony owsiane bez pieczenia

środa, lutego 08, 2023

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie jednogarnkowe z boczkiem, kiełbasą, ziemniakami i papryką. 
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - składniki:

  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 600 g kiełbasy
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 papryki czerwone
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą - przepis:

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż przez około 8 minut - do zeszklenia cebuli i zarumienienia boczku.
  • Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i słodką paprykę. Smaż 5 minut. Całość zalej gorącym bulionem. 
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  • Wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 3 minuty. 
Smacznego!
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

poniedziałek, lutego 06, 2023

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Proste i szybkie tosty z pieczonym boczkiem i serem żółtym. Tosty z boczkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację.

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym - składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany


Tosty z boczkiem i serem żółtym - przepis:

  • Plastry boczku ułóż na kratce z wyposażenia piekarnika, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • W misce wymieszaj śmietanę kremówkę z 3/4 startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
  • Złóż tosty. Na dolną kromkę chleba wyłóż mieszankę śmietanki z serem, ułóż 2 plastry boczku, ponownie mieszankę ze śmietanką i serem żółtym. Przykryj drugą kromką chleba. 
  • Tosty przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu tostów rozłóż pozostałą mieszankę sera ze śmietaną i pozostały żółty ser.
  • Tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Tosty z boczkiem i serem żółtym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger