poniedziałek, kwietnia 17, 2023

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Ekspresowe i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane z mozzarellą.
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą


Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Ziemniaki zagnieć i przełóż do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć. 
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Uformuj kotlety. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, spłaszczaj i wciskaj w nie mozzarellę. Uformuj w taki sposób, by powstały płaskie kotlety. 
  • Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

niedziela, kwietnia 16, 2023

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: jabłkowej, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy.
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników

Jabłkowa chmurka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Jabłkowa chmurka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g herbatników


Jabłkowa chmurka - przepis:

  • W pierwsze kolejności przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż  herbatnikami. Na herbatnikach równomiernie rozłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Bezę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Do garnka przełóż pokrojone w kostkę jabłka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10-15 minut - do momentu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. Wsyp galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstaw do lekkiego stężenia. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż lekko stężałe jabłka z galaretką. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Na kremie ułóż ostudzoną bezę z herbatnikami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

sobota, kwietnia 15, 2023

Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

Idealna do obiadu i nie tylko - surówka z marchewki z rodzynkami i pysznym, wyrazistym dressingiem.
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami - składniki:

  • 500 g obranej marchewki
  • 60 g rodzynków
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Surówka z marchewki z rodzynkami - przepis:

  • Marchewkę zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki. 
  • Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość energicznie wymieszaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, rodzynki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość polej sosem, dokładnie wymieszaj. 
  • Surówkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

piątek, kwietnia 14, 2023

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Wyjątkowo pyszny gulasz drobiowy z papryką podany w towarzystwie klusek kładzionych.
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi


  • Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na gulasz:

    • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
    • 2 cebule
    • 2 małe papryki czerwone
    • 450 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
    • olej do smażenia
    • garść natki pietruszki

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na kluski kładzione:

    • 4 jajka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 200 g mąki pszennej


    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - przepis:

    • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
    • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj słodką paprykę, dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.
    • Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż 10 minut. Do garnka wlej bulion. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 30 minut.
    • Zagęść sos. Do szklanki wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj odrobinę wody, energicznie wymieszaj. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Powstałą mieszankę dodaj do garnka z gulaszem. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Gulasz dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki. 
    • Przygotuj kluski kładzione. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj śmietanę. Energicznie wymieszaj rózgą. Dodaj sól i cały czas mieszając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka i gęsta - musi powoli opadać z rózgi. 
    • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluseczki kładź na wrzątek małą łyżeczką. Gotuj na średniej mocy palnika przez 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. 
    • Gotowe kluski kładzione dokładnie odcedź i dodaj do gulaszu. Wymieszaj. 
    • Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!
    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    czwartek, kwietnia 13, 2023

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Przepyszne placki na bazie ricotty i maślanki z dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą. 
    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą i czekoladą - składniki:

    • 250 g ricotty
    • 1,5 szklanki maślanki
    • 5 jajek rozmiar M
    • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50 g białej czekolady
    • masło klarowane do smażenia


    Placki z ricottą i czekoladą - przepis:

    • Do miski przełóż ricottę i maślankę, wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
    • Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną czekoladę. Krótko wymieszaj łyżką.
    • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego!
    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    Placki z ricottą, maślanką i czekoladą

    środa, kwietnia 12, 2023

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w śmietanie. Proste, szybkie i pyszne!
    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
    • 200 g kwaśnej śmietany 18%
    • mąka do panierowania
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, cebula suszona
    • masło klarowane do smażenia


    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulą. 
    • Mięso przełóż do szklanego naczynia, zalej śmietaną. Wymieszaj w taki sposób, by każdy kawałek mięsa był pokryty śmietaną. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na całą noc do lodówki. 
    • Na drugi dzień, mięso panieruj w mące. 
    • Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia. 
    Smacznego!
    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie

    poniedziałek, kwietnia 10, 2023

    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    Pyszna, szybka w przygotowaniu surówka z sałaty masłowej z papryką, ogórkiem, pomidorem i sosem koperkowo-ziołowym.
    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej- składniki:

    • 1 główka sałaty masłowej
    • 1,5 papryki czerwonej
    • 3 ogórki gruntowe
    • 2 średniej wielkości pomidory
    • 0,5 pęczka koperku
    • 1 opakowanie sosu koperkowo-ziołowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta cukru pudru

    Surówka z sałaty masłowej - przepis:

    • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
    • Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a ogórka w półplasterki. Koperek drobno posiekaj. 
    • Do szklanki wlej oliwę z oliwek, dodaj opakowanie sosu koperkowo-ziołowego, szczyptę cukru pudru i posiekany koperek. Energicznie wymieszaj. 
    • Do miski przełóż sałatę, paprykę, ogórka i pomidora. Wlej sos, delikatnie wymieszaj. 
    Smacznego!
    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    Surówka z sałaty masłowej

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger