poniedziałek, listopada 04, 2019

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Smakowite ciasto składające się z biszkoptu i pysznej masy śmietanowej z dodatkiem świeżych brzoskwiń i wafelków Prince Polo. Całość dopełnia galaretka brzoskwiniowa. Pycha! :)
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami




Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Prince Polo - składniki na masę:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 brzoskwinie
  • 4 wafelki Prince Polo Classic XXL
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto Prince Polo z brzoskwiniami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. 
  • Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • Przygotuj masę. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody, odstaw od ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Brzoskwinie obierz, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wafelki drobno pokrój.
  • Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki ubitej śmietany dodaj do żelatyny, wymieszaj. Zaprawioną żelatynę wlej cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując. 
  • Do ubitej kremówki dodaj brzoskwinie i wafelki. Wymieszaj. 
  • Masę wyłóż na biszkopt. Na wierzch wylej lekko tężejącą galaretkę.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger