środa, lutego 09, 2022

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką to przepyszne ciasto, które możesz przygotować z dowolnymi owocami. U mnie wersja z wiśniami, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli choć raz przygotujesz kruche ciasto z pianką, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Polecam!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 200 g zimnego masła

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 100 ml oleju

Pozostałe składniki:

  • 600 g mrożonych wiśni
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, żółtka i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obie części uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij większą część ciasta (mniejszą część ciasta pozostaw w zamrażarce) i wylep nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. 
  • Wiśnie rozmróź na sicie. Odsącz z nadmiaru wody, obtocz w mące w ziemniaczanej, poukładaj na piance.
  • Na dużych oczkach tarki zetrzyj na wiśnie pozostałą część ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką







2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger