poniedziałek, lutego 21, 2022

Muffinki cytrynowe z cukinią

Puszyste, wilgotne i aromatyczne muffinki cytrynowe z cukinią i cytrynowym lukrem, które długo zachowują swą świeżość.
Muffinki cytrynowe z cukinią



Muffinki cytrynowe z cukinią - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 125 g śmietany 12%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 230 g cukinii startej ze skórką na dużych oczkach tarki (nie odsączaj)

Składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Muffinki cytrynowe z cukinią - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.wymieszaj 
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. 
  • W drugiej misce krótko zmiksuj jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
  • Do mokrych składników dodaj suche, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Dodaj startą cukinię wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
  • Polukruj ostudzone muffinki.
Smacznego!
Muffinki cytrynowe z cukinią

Muffinki cytrynowe z cukinią


Źródło przepisu: mojewypieki.com

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger