Puszyste, wilgotne i aromatyczne muffinki cytrynowe z cukinią i cytrynowym lukrem, które długo zachowują swą świeżość.
Muffinki cytrynowe z cukinią - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - 2 jajka rozmiar L
 - 125 g śmietany 12%
 - 125 ml oleju rzepakowego
 - sok wyciśnięty z 1 cytryny
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - 150 g drobnego cukru do wypieków
 - 230 g cukinii startej ze skórką na dużych oczkach tarki (nie odsączaj)
 
Składniki na lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
 - 3-4 łyżki soku z cytryny
 
Muffinki cytrynowe z cukinią - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.wymieszaj
 - Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
 - W drugiej misce krótko zmiksuj jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier.
 - Do mokrych składników dodaj suche, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Dodaj startą cukinię wymieszaj szpatułką.
 - Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
 - Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
 - Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
 - Polukruj ostudzone muffinki.
 
Źródło przepisu: mojewypieki.com




Ciekawe muffinki z cukinia :)
OdpowiedzUsuń