niedziela, lutego 27, 2022

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu. Doskonałe połączenie kruchego spodu z kremową, rozpływającą się w ustach masą serową z dodatkiem brzoskwiń oraz lekką, słodką bezą kokosową. Jeśli szukasz sprawdzonego i prostego przepisu na pyszny sernik - koniecznie musisz wypróbować poniższą recepturę na sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową




Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2x40 g)
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka 
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - przepis:

  • Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Brzoskwinie dokładnie osusz z syropu przy pomocy ręcznika papierowego, pokrój w kostkę i ułóż na ostudzonym kruchym spodzie.
  • Na brzoskwinie wylej masę serową. 
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
  • Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cały czas miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Na podpieczony sernik wyłóż bezę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut.
  • Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

1 komentarz:

  1. Smakowite połączenie, chętnie bym spróbowała. Niestety ja do pieczenia ciast talentu nie mam :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger