piątek, lipca 01, 2022

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Wyśmienite, letnie, lekko kwaskowe, kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem - składniki na nadzienie owocowe:

  • 800 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła


Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu, formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój w około 1 cm kawałki.Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ustaw średnią moc palnika i duś owoce około 15 minut - do miękkości. Owoce powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj odrobinę zimnej wody, dokładnie wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. 
  • Na podpieczony kruchy spód wyłóż owoce, całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

4 komentarze:

  1. Pyszności! w sezonie musi takie być. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasto z kruszonką :) a jak do tego są truskawki w to jest największa pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Moje ulubione sezonowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tym roku kompletnie zapomniałam o rabarbarze i nic nie zrobiłam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger