Wyśmienite tortille faszerowane mięsem mielonym z papryką i kukurydzą, zapiekane z dwoma rodzajami sera: mozzarelli i sera żółtego oraz pomidorem.
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą - składniki:
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża papryka
- 150 g odsączonej kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mały pęczek natki pietruszki
- 6 placków tortilli
- 200 g tartej mozzarelli
- 6 plastrów żółtego sera
- 1 duży pomidor
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru
- olej do smażenia
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą - przepis:
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż 8 minut.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj. Przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Na środku każdej tortilli wyłóż farsz, posyp mozzarellą i złóż w kopertę.
- Na każdą zwiniętą tortillę ułóż plaster sera żółtego i plaster pomidora.
- Tortille przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 20 minut.