piątek, kwietnia 12, 2019

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Proste i szybkie w przygotowaniu roladki ze schabu, nadziane pysznym farszem, składającym się z groszku, kukurydzy, marchewki, a także majonezu, musztardy i chrzanu. To bardzo smakowita propozycja obiadowa. :)
Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką




Roladki ze schabu z kukurydzą, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • do obtaczania: mąka, 2 jajka i bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe z warzywami?

  • Oczyść plastry schabu, cienko rozbij, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw na około 30 minut.
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Do miski dodaj kukurydzę, groszek, marchewkę, majonez, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
  • Na każdym plastrze mięsa układaj warzywny farsz, następnie dokładnie zwiń w roladkę.
  • Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

czwartek, kwietnia 11, 2019

Pomidorowe kotlety mielone

Pomidorowe kotlety mielone

Jak w łatwy i szybki sposób odmienić tradycyjne mielone? Wystarczy do nich dodać odrobinę koncentratu pomidorowego! Dodatkowo do masy mięsnej dodałam osobno żółtko i ubite białko, dzięki czemu kotlety po usmażeniu są delikatne i puszyste. Pycha :)
Pomidorowe kotlety mielone






Pomidorowe kotlety mielone - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia

Jak zrobić pomidorowe kotlety mielone?

  • Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by napęczniały.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Cebule wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Żółtko oddziel od białka.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Ubij pianę z białka i dodaj ją do mięsnej masy.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Pomidorowe kotlety mielone


Pomidorowe kotlety mielone

środa, kwietnia 10, 2019

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

Idealnie upieczony schab z majerankiem, musztardą i słodką papryką to pomysł na pyszną domową wędlinę. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez 24 godziny w zalewie, dzięki czemu po upieczeniu jest ono soczyste i aromatyczne.

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem





Schab pieczony z majerankiem - składniki na zalewę:

  • 1-1,2 kg schabu
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Schab z majerankiem - składniki potrzebne przed pieczeniem:

  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majeranku

Jak zrobić schab pieczony z majerankiem?

  • Oczyść schab.
  • Składniki zalewy umieść w dużej misce, dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski z zalewą włóż mięso. Schab musi nią być całkowicie pokryty.
  • Tak przygotowane mięso włóż na 24 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu umyj mięso, a następnie osusz. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, posmaruj musztardą i na koniec oprósz majerankiem.
  • Schab dokładnie zawiń w folię aluminiową.
  • Do szerokiego naczynia żaroodpornego, w którym będzie piekło się mięso, wlej zimną wodę na wysokość 2-3 cm. Włóż mięso zawinięte w folię. 
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 80 minut. 
  • Na 25-30 minut przed końcem pieczenia rozerwij z wierzchu folię aluminiową, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

wtorek, kwietnia 09, 2019

Pasta jajeczna z twarogiem

Pasta jajeczna z twarogiem

Pyszna, kremowa i ekspresowa w przygotowaniu pasta jajeczna z twarogiem, z dodatkiem tartego chrzanu i szczypiorku. 

Pasta jajeczna z twarogiem


Pasta jajeczna z twarogiem - składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z twarogiem?

  • Ser i jajka dobrze ugnieć widelcem. 
  • Dodaj śmietanę, majonez, tarty chrzan, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z twarogiem

Pasta jajeczna z twarogiem

poniedziałek, kwietnia 08, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, marchewką z groszkiem, czerwoną papryką i kukurydzą, której smak idealnie dopełnia zalewa śmietanowo-jajeczna. To świetny pomysł na syty obiad lub kolację. :)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem



Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - składniki:

  • 3 filety z kurczaka (około 750 g)
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 500 g dowolnego makaronu
  • 400 g mrożonych brokułów
  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy

Zapiekanka z kurczakiem - składniki na zalewę:

  • 5 jaj
  • 400 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: 150 g żółtego ser

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?

  • Kurczaka osusz, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i podsmaż na złoty kolor.
  • Makaron ugotuj al dente. Odcedź.
  • Warzywa ugotuj na pół twardo.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odcedź z zalewy,
  • Makaron wymieszaj z mięsem i warzywami. 
  • Jajka zmiksuj ze śmietaną i mlekiem na gładką masę. Dodaj przyprawy.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, wyłóż połowę makaronu z warzywami i mięsem, zalej połową zalewy. Dodaj drugą połowę makaronu i zalej pozostałą zalewą. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia, makaron posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

niedziela, kwietnia 07, 2019

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Roladki z kurczaka kryjące w swym wnętrzu wiele pysznych składników, takich jak szynka wędzona, aromatyczne suszone pomidory, ogórek konserwowy i ciągnący się żółty ser to pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.


Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami


Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami - składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 4 suszone pomidory w oleju (u mnie - suszone pomidory w oleju z pestkami dyni)
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • do obtaczania: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami?

  • Filety oczyść, przekrój wzdłuż na dwie części tak, by otrzymać cztery płaty mięsa.
  • Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz przyprawami i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Ogórki przekrój na dwa kawałki.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki, następnie ser żółty, potem przekrojonego ogórka i suszonego pomidora. Zwiń ściśle w roladkę.
  • Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

sobota, kwietnia 06, 2019

Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną

Smakowity, delikatny, lekki chleb z niewyczuwalną  kaszą manną, której dodatek sprawia, że chleb jest bardzo miękki i puszysty, i smakuje jak dobrej jakości kajzerka.
Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • dodatkowo: garść ziaren sezamu do posypania chleba

Jak zrobić chleb pszenny z kaszą manną?

  • Do dużej miski wsyp mąkę, sól i kaszę mannę.
  • Na środku zrób wgłębienie, dodaj rozkruszone drożdże, wsyp cukier, dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodaj oliwę z oliwę i wodę, i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną. 
  • Do przygotowanej keksówki przełóż ciasto, równomiernie je rozkładając.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu wierzch chleba posmaruj wodą i posyp ziarnami sezamu.
  • Keksówkę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb pszenny z kaszą manną

Chleb pszenny z kaszą manną
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger