sobota, lipca 27, 2019

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem kurczaka i mozzarelli, zapiekane pod aromatycznym, kremowym sosem beszamelowym to świetny pomysł na smakowity obiad.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - składniki na naleśniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem - składniki na farsz:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekane naleśniki z kurczakiem w sosie beszamelowym - składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem?

  • Wszystkie składniki na naleśniki dodaj do miski i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka. Smaż około 8-10 minut, do momentu aż mięso się zarumieni.
  • Na patelnię dorzuć szpinak, smaż do odparowania wody. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i jogurt naturalny. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Farsz przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  • Gotowy farsz kładź na środku każdego z naleśników. Składaj w kwadraty. Złożone naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, intensywnie mieszaj. Dodaj mleko i przyprawy, nie przestawaj mieszać zawartości garnka. Całość zagotuj. Dodaj ser starty na średnich oczkach tarki, poczekaj aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej naleśniki.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

środa, lipca 24, 2019

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)

Łazanki z młodą kapustą



Łazanki z młodą kapustą - składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 800 g kiełbasy
  • 500 g makaronu łazanki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia


Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?

  • Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut. 
  • Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Łazanki z młodą kapustą

poniedziałek, lipca 22, 2019

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady. 
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)


Ciasto Rafaello - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 1,5 l mleka
  • 4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych
  • dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta


Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?

  • Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
  • W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
  • Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

sobota, lipca 20, 2019

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która przypadnie do gustu każdemu.
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym




Kurczak w sosie pomidorowym - składniki:

  • 10 podudzi kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Podudzia kurczaka w sosie pomidorowym - składniki na marynatę:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • przyprawy: słodka papryka, czosnek suszony, tymianek, oregano


Jak zrobić podudzia kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj olej, miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, sól i pieprz.
  • Podudzia oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Zamarynowane podudzia obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Całość gotuj około 8 minut.
  • Wlej śmietankę, dodaj słodką paprykę, suszony czosnek, tymianek i oregano. Gotuj przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
  • Gotowym sosem zalej podudzia.
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie żaroodporne, by podudzia zarumieniły się z wierzchu.
Smacznego!
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym


czwartek, lipca 18, 2019

Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Smaczne i delikatne placuszki z truskawkami, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę. :)
Placki z truskawkami




Placki z truskawkami - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder

Jak zrobić placki z truskawkami?

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki.
  • Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

wtorek, lipca 16, 2019

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem


Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?

  • Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

poniedziałek, lipca 15, 2019

Rolada wieprzowa z salami

Rolada wieprzowa z salami

Aromatyczna i soczysta rolada z szynki wieprzowej z dodatkiem salami i dużej ilości czosnku.
Rolada wieprzowa z salami





Rolada wieprzowa z salami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g salami
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Jak zrobić roladę wieprzową z salami?

  • Mięso oczyść i osusz. Przekrój wzdłuż na szeroki płat. Dość mocno rozbij tłuczkiem.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Płat mięsa przypraw solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Ułóż plasterki salami.
  • Mięso zwiń ściśle w roladę. Możesz ją dodatkowo obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj tymianek, majeranek, czosnek i paprykę. Mieszankę dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. 
  • Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Roladę ściśle zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił.
Smacznego!
Rolada wieprzowa z salami

Pomysł na roladę wieprzową z salami pochodzi ze strony Przyślij Przepis.
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger