poniedziałek, listopada 11, 2019

Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. 
Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym



Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek

Bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem - składniki na farsz:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 g szynki
  • 200 g sera żółtego

Jak zrobić bułki drożdżowe z szynką i żółtym serem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, śmietanę i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • W międzyczasie miód wymieszaj z musztardą, a ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 3-4 mm. 
  • Placek posmaruj miodem wymieszanym z musztardą, posyp serem, a na wierzchu ułóż plastry szynki. Placek zroluj na kształt rolady i pokrój ostrym nożem na mniej więcej 2 cm kawałki.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Smacznego!
Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym


Bułki drożdżowe z szynką i serem żółtym

niedziela, listopada 10, 2019

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Miękkie, puszyste, maślane rogaliki drożdżowe z dodatkiem kremu czekoladowego. 
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym






Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym?

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Gotowe rogaliki możesz dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

piątek, listopada 08, 2019

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpeciki z dodatkiem kaszy jęczmiennej zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem żółtego sera.
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym



Pulpety z kaszą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, suszony czosnek, 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo: 150 g żółtego sera

Jak zrobić pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso mielone, ostudzoną kaszę, przesmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy mięsnej uformuj niewielkie pulpety. 
  • Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju. Pulpeciki ułóż w naczyniu.
  • Przygotuj sos. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Dodaj pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut. 
  • Do sosu dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, suszony czosnek i cukier.
  • Gorącym sosem polej pulpety. 
  • Ser zetrzyj na największych oczkach tarki i posyp nim wierzch pulpetów.
  • Naczynie z pulpetami w sosie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym

czwartek, listopada 07, 2019

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Cudownie pachnąca, krucha i maślana tarta z serem budyniowym, karmelizowanymi śliwkami i pyszną kruszonką.
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami







Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła 
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 opakowanie dużego budyniu waniliowego (około 60 g)

Tarta ze śliwkami - składniki na karmelizowane śliwki:

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tarta z serem i śliwkami - składniki na kruszonkę:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła


Jak zrobić tartę z serem i karmelizowanymi śliwkami?

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier puder. Rozcieraj składniki palcami do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodaj jajko, krótko zagnieć, uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. 
  • Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz boki. Nożem odetnij kawałki ciasta wystające ponad formę.
  • Spód podziurkuj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i podpiekaj przez około 20 minut - do zarumienienia.
  • Przygotuj karmelizowane śliwki. Śliwki przekrój na pół i odpestkuj. Pokrojone śliwki przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier, miód i często mieszając smaż przez około 10 minut. Dodaj cynamon, wymieszaj.
  • Ser wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem pudrem.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i masło rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
  • Podpieczoną tartę wypełnij masę serową, następnie wyłóż skarmelizowane śliwki, a całość posyp kruszonką. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do ładnego zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z serem i karmelizowanymi śliwkami


środa, listopada 06, 2019

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Jesienne, miękkie i puszyste drożdżówki ze śliwkami, które wspaniale pachną cynamonem i są naprawdę pyszne. Pycha!
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka

Drożdżówki ze śliwkami - składniki na nadzienie śliwkowe:

  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 500 g śliwek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Bułeczki ze śliwkami - składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wrzątku


Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, pozostałe 0,5 szklanki mleka i jajka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia śliwkowego. Masło roztop i pozostaw do ostudzenia. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem, odstaw na bok. Śliwki odpestkuj, pokrój w plasterki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, a na wierzchu rozłóż pokrojone śliwki. 
  • Następnie ściśle zwiń ciasto, wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokrój roladę na mniej więcej 2,5 - 3 cm kawałki.
  • Drożdżówki przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj lukier. Z cukru i wrzątku utrzyj lukier i polukruj lekko przestudzone bułeczki.
Smacznego!
Drożdżówki ze śliwkami


Drożdżówki ze śliwkami

wtorek, listopada 05, 2019

Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Pyszne kotlety mielone z piersi kurczaka, z dodatkiem gotowanych różyczek kalafiora i różnokolorowych papryk.
Kotlety mielone z kalafiorem i papryką





Drobiowe kotlety mielone z kalafiorem i papryką - składniki:

  • 800 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki białej 
  • 2 małe cebule
  • 5 łyżek bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kalafiorem i papryką?  

  • Różyczki kalafiora gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody.
  • Cebule obierz i drobno pokrój. 
  • Papryki pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż około 3 minut. Dorzuć paprykę, smaż około 5 minut.
  • Do miski dodaj mięso, kalafiora, cebulę z papryką, bułkę tartą, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

Kotlety mielone z kalafiorem i papryką

poniedziałek, listopada 04, 2019

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Smakowite ciasto składające się z biszkoptu i pysznej masy śmietanowej z dodatkiem świeżych brzoskwiń i wafelków Prince Polo. Całość dopełnia galaretka brzoskwiniowa. Pycha! :)
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami




Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Prince Polo - składniki na masę:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 brzoskwinie
  • 4 wafelki Prince Polo Classic XXL
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto Prince Polo z brzoskwiniami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. 
  • Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • Przygotuj masę. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody, odstaw od ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Brzoskwinie obierz, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wafelki drobno pokrój.
  • Żelatynę zalej wodą i poczekaj około 10 minut, by napęczniała. Następnie krótko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dwie łyżki ubitej śmietany dodaj do żelatyny, wymieszaj. Zaprawioną żelatynę wlej cienkim strumieniem do śmietany, cały czas miksując. 
  • Do ubitej kremówki dodaj brzoskwinie i wafelki. Wymieszaj. 
  • Masę wyłóż na biszkopt. Na wierzch wylej lekko tężejącą galaretkę.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger