wtorek, maja 19, 2020

Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.

Kruche ciasteczka owsiane



Kruche ciasteczka owsiane - składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane?

  • Do miski dodaj miękkie masło i biały cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i jajko, zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego,  spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki).
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kruche ciasteczka owsiane
Kruche ciasteczka owsiane

poniedziałek, maja 18, 2020

Zupa pomidorowa z pulpecikami

Zupa pomidorowa z pulpecikami

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa pomidorowa z pulpecikami drobiowymi, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa pomidorowa z pulpecikami


Zupa pomidorowa z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zupa pomidorowa z pulpecikami - składniki na pulpeciki:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę pomidorową z pulpecikami?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i marchewki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 5 minut, często mieszając. 
  • Po upływie powyższego czasu wlej do garnka bulion, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut. Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Pomidory z puszki zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj do zupy. Dodaj też koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Do śmietanki dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • W razie potrzeby dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Smacznego!
Zupa pomidorowa z pulpecikami
Zupa pomidorowa z pulpecikami
Zupa pomidorowa z pulpecikami

niedziela, maja 17, 2020

Placuszki kakaowe z bananem

Placuszki kakaowe z bananem

Kakaowe placuszki słodzone bananem to pomysł na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie.

Placuszki kakaowe z bananem



Placuszki kakaowe z bananem - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 dojrzały banan
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe z bananem?

  • Do miski dodaj mąkę, kakao, jajko i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Banana rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe z bananem
Placuszki kakaowe z bananem

czwartek, maja 14, 2020

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne, wilgotne i ekspresowe w przygotowaniu muffinki z truskawkami i białą czekoladą. 

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą



Muffinki z truskawkami i białą czekoladą:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g pokrojonych truskawek


Jak zrobić muffinki z truskawkami i białą czekoladą?

  • Do miski wbij jajko, wlej mleko, olej i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodaj cukier i posiekaną białą czekoladę, wymieszaj. Dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj.
  • Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

wtorek, maja 12, 2020

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów. 

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 700 g białej kapusty
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • około 750 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
  • Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z białą kapustą
Gulasz drobiowy z białą kapustą

poniedziałek, maja 11, 2020

Kotlety schabowe po kowalsku

Kotlety schabowe po kowalsku

Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!

Kotlety schabowe po kowalsku




Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 cebule
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety po kowalsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe po kowalsku

niedziela, maja 10, 2020

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Z racji tego, że przepis na sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkowym spodzie z Nutellą bije prawdziwe rekordy popularności, postanowiłam przygotować podobne ciasto, tym razem jednak z malinami i dodatkiem białej czekolady w masie. To ciasto, któremu nie oprze się żaden łasuch. Jest przepyszne!

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na sucharkowym spodzie - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g Nutelli

Ciasto z malinami na sucharkach - składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z malinami i Nutellą - składniki na warstwę malinową:

  • 2 galaretki o smaku malinowym lub owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych


Jak zrobić ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sucharkowy spód. Sucharki zmiksuj w blenderze na pył. Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę z białą czekoladą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do rozpuszczonej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj i dodaj do ubitej śmietanki z mascarpone. Krótko zmiksuj. Na samym końcu, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Masę wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do galaretki maliny i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich rozmrażać przed dodaniem do galaretki, ale musisz uważać, bo galaretka momentalnie tężeje.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylej na masę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger