wtorek, września 15, 2020

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Smakowite placki z dodatkiem kaszy manny i delikatnie wyczuwalną nutą kokosu. Polecam! :)
Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi?

  • Wiórki kokosowe zmiel w blenderze na drobno.
  • Do miski dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij na jasną i puszystą masę. Wlej mleko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj do miski mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę i wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placki:

poniedziałek, września 14, 2020

Schab w sosie ogórkowym

Schab w sosie ogórkowym

Schab duszony w aromatycznym sosie z marchewką i kiszonymi ogórkami.
Schab w sosie ogórkowym



 Schab w sosie ogórkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia + mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki


Jak zrobić schab w sosie ogórkowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Plastry mięsa obtocz w mące, a następnie krótko obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dorzuć do garnka pokrojone w plasterki ogórki. Całość duś jeszcze przez 10 minut.  Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos zapraw mąką rozmieszaną w wodzie. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania ze schabu:

niedziela, września 13, 2020

Sernikobrownie z borówkami

Sernikobrownie z borówkami

Pyszne, wilgotne, bardzo czekoladowe brownie w połączeniu z kremowym sernikiem i lekko kwaśnymi borówkami to przepis na wyjątkowo smaczne ciasto. :)

Sernikobrownie z borówkami



Sernikobrownie z borówkami - składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła 
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernikobrownie z borówkami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)


Pozostałe składniki:

  • około 250-300 g borówek



Jak zrobić sernikobrownie z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód ciasta. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. Do miski dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzone czekolady. 
  • Do formy o wymiarach 20 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia wylej nierównomiernie masę czekoladową, tworząc górki i dołki.
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i jajka (pojedynczo, jedno po drugim). Na koniec dodaj proszek budyniowy i całość zmiksuj na gładką masę. 
  • Masę serową wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu poukładaj umyte i osuszone borówki.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z borówkami:

sobota, września 12, 2020

Kruche ciasteczka śmietankowe

Kruche ciasteczka śmietankowe

Pyszne, kruche, wspaniale pachnące i bezproblemowe w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Kruche ciasteczka śmietankowe




Kruche ciastka śmietankowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Jak zrobić kruche ciasteczka śmietankowe?

  • Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 mm. 
  • Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciastka:

piątek, września 11, 2020

Sałatka z twarogiem

Sałatka z twarogiem

Prosta i smaczna sałatka z twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Zwykle do tego typu sałatek dodaję fetę lub mozzarellę, jednak z twarogiem smakuje równie dobrze. Polecam! 
Sałatka z twarogiem


Sałatka z twarogiem - składniki:

  • 2 garście mixu sałat
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 125 g półtłustego twarogu

Sałatka z twarogiem - składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z twarogiem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, wodę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj koperek, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż mix sałat, kolejno pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, całość polej sosem, a wierzch sałatki posyp rozdrobnionym twarogiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:


środa, września 09, 2020

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem w sosie śmietanowo-musztardowym, choć nie zachwycają swym wyglądem, są naprawdę pyszne i warte przygotowania. To doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i serem żółtym - skladniki:

  • 14 parówek 
  • 14 plasterków sera żółtego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 4 pomidory
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić parówki zapiekane z pomidorami i serem żółtym?

  • Zdejmij osłonki z parówek. Każdą parówkę ściśle owiń plasterkiem sera żółtego. 
  • Śmietanę wymieszaj z musztardami, dopraw solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania poukładaj parówki, ściśle, jedna obok drugiej. Zalej sosem śmietanowo-musztardowym.
  • Parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pomidory rozłóż na podpieczonych parówkach.
  • Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut.
Smacznego!
Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem




poniedziałek, września 07, 2020

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Doskonale kremowy deser budyniowy z mascarpone, bananami, białą i mleczną czekoladą, który świetnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Deser budyniowy z bananami


Deser budyniowy z bananami - składniki:

  • 50 g proszku budyniowego waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła 
  • 100 g mascarpone
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • dodatkowo: po około 30 g białej i 30 g mlecznej czekolady do oprószenia wierzchu



Jak zrobić deser budyniowy z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Rondelek zestaw z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki biała czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno dodawaj naprzemiennie budyń i serek mascarpone, cały czas miksując, do czasu uzyskania jednolitego kremu.
  • Banany pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Połowę bananów wyłóż na dno pucharków. Kolejno rozłóż krem i wyłóż pozostałą część bananów. Wierzch deserów oprósz białą i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger