czwartek, października 01, 2020

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem doprawionym przyprawą gyros, z dodatkiem warzyw: pieczarek, papryki i cebuli, wyśmienitego sosu jogurtowego z majonezem i ketchupem oraz żółtym serem. 
Kebabowa zapiekanka makaronowa




Kebabaowa zapiekanka makaronowa - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 małe cebule czerwone
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawa kebab gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kebabową zapiekankę makaronową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, na dość dużej mocy palnika.
  • Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż przez około 7 minut. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut.
  • Zrób sos. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez i ketchup.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu, kolejno wyłóż warzywa, następnie drobno pokrojoną surową cebulę, kolejno wyłóż mięso i pozostałą część makaronu. Całość zalej przygotowanym sosem, a wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zapiekanki:

sobota, września 26, 2020

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Pyszne, jesienne ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: jabłkowej i budyniowej z dodatkiem galaretki. Całości dopełnia lukier, którym polany jest wierzch ciasta. Pycha!
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym



Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym z galaretką - składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe


Ciasto jabłkowo-budyniowe - składniki na krem budyniowy z galaretką:

  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie waniliowe (proszek budyniowy: 2x40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g masła


Ciasto jabłkowe z kremem budyniowo-galaretkowym - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Pozostałe składniki:

  • około 150 g herbatników kakaowych
  • około 150 g herbatników jasnych


Jak zrobić ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż herbatniki kakaowe.
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do garnka, dodaj cukier i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 10-15 minut - do czasu, aż zmiękną. Kolejno dodaj galaretki (proszek) i mieszaj do czasu ich całkowitego rozpuszczenia się. Masę pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, by masa jabłkowa całkowicie stężała.
  • Przygotuj masę budyniowo-galaretkową. W 1 szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe i ugotuj gęsty budyń. Kolejno wsyp galaretki i energicznie mieszaj do momentu, aż ulegną całkowitemu rozpuszczeniu. Pozostaw do ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Na stężałą masę jabłkową wyłóż masę budyniowo-galaretkową. Na wierzchu ułóż jasne herbatniki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Polukruj ułożone na cieście herbatniki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z jabłkami:

środa, września 23, 2020

Sałatka z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur

Pyszna i pożywna sałatka z kaszą bulgur, szynką, porem, ogórkami kiszonymi, pomidorami i kukurydzą.
Sałatka z kaszą bulgur


Sałatka z kaszą bulgur - składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 150 g szynki
  • 1 mały por
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu około 220 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą bulgur?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  • Szynkę pokrój w kostkę, pora w półplasterki, ogórki i pomidory w kostkę.
  • Do miski wrzuć ostudzoną kaszę bulgur, dodaj szynkę, pora, ogórki i pomidory oraz odsączoną kukurydzę. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

wtorek, września 22, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Doskonała w smaku, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem. 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi




Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi?

  • Kapustę oczyść, osusz i drobno poszatkuj.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. 
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj kapustę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę i drobno pokrojony koperek. Wymieszaj.
  • Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru pudru. Powstały sos dodaj do surówki. Całość wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, września 21, 2020

Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem

Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem

Zapiekanka z kaszą jęczmienną, jajkami, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem to bardzo pyszna i pożywna propozycja na obiad lub kolację.
Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem




Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem - składniki:

  • 3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 250 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę z kaszę, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 7 szklanek wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż przez około 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek i ketchup. Wymieszaj.
  • Cukinię obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i także pokrój w plasterki.
  • Jajka roztrzep w miseczce i wlej do kaszy jęczmiennej. Dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż połowę kaszy jęczmiennej z wymieszanymi jajkami. Ułóż plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem. Kolejno wyłóż podsmażone mięso i pozostałą część kaszy. Na końcu ułóż plasterki cukinii i pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. 
  • Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zapiekanki:

niedziela, września 20, 2020

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej.
Raffaello z borówkami



Raffaello z borówkami - składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • około 200 g borówek amerykańskich
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 220 g herbatników


Jak zrobić rafaello z borówkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, 
  • Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem.
  • Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do mascarpone i krótko zmiksuj. Dodaj pół szklanki wiórków kokosowych. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Powstały krem wyłóż na herbatniki. Na kremie ułóż borówki. Następnie wylej lekko stężałą galaretkę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami



sobota, września 19, 2020

Schab w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym

Miękki, rozpływający się w ustach schab podany w towarzystwie pysznego, kremowego, aromatycznego sosu grzybowego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Polecam. :) 
Schab w sosie grzybowym






Schab w sosie grzybowym - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia


Schab w sosie grzybowym - składniki na sos:

  • 1 kg grzybów 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: masło klarowane



Jak zrobić schab w sosie grzybowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki mięsa, po czym przełóż je do dużego garnka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni po smażeniu mięsa. Dodaj do garnka z mięsem. 
  • Do garnka wlej również bulion i dodaj sos sojowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj grzyby i całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. W międzyczasie dopraw grzyby solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Na patelnię z grzybami dodaj gorący wywar z garnka, w którym gotował się schab. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i gotuj przez około 3 minuty - do czasu zgęstnienia sosu.
  • Sos grzybowy przelej do sosu z mięsem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger