poniedziałek, kwietnia 19, 2021

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

Pyszny i pożywny gulasz ze schabu z dodatkiem marchewki i soczewicy czerwonej oraz aromatycznych przypraw: imbiru i kurkumy.  
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką







Schab w sosie z soczewicą i marchewką - składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma,
  • olej do smażenia



Schab w sosie z soczewicą i marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Mięso przełóż do garnka.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 
  • Na patelni ponownie rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i nieugotowaną soczewicę.  Smaż przez 5 minut. Dopraw szczyptą imbiru i kurkumy. Warzywa przełóż do garnka z mięsem.
  • Do garnka wlej bulion. Całość przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 1,5 godziny.
  • Gulasz dopraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Samcznego!
Gulasz ze schabu w sosie z soczewicą i marchewką

niedziela, kwietnia 18, 2021

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Prosty, lekki, warstwowy deser w szklankach, składający sie z pokruszonych herbatników, warstwy śmietankowej z dodatkiem jogurtu greckiego i musu z owoców leśnych.
Deser z musem owocowym




Deser z musem owocowym - składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Deser z musem owocowym - składniki na mus:

  • 450 g mrożonych owoców leśnych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Pozostałe składniki:

  • 220 g herbatników


Deser z musem owocowym - przepis:

  • Herbatniki zmiksuj blenderem. 
  • Do miski dodaj jogurt grecki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę dodaj do jogurtu, wymieszaj łyżką.
  • Owoce leśne zmiksuj na mus. Owoce przełóż do rondelka, wlej wodę i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na dno szklanek wsyp warstwę herbatników, kolejno wyłóż bitą śmietanę z jogurtem i na końcu mus.
  • Desery wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

Deser z musem owocowym

sobota, kwietnia 17, 2021

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Wyjątkowa zapiekanka śniadaniowa z chleba tostowego z dodatkiem szynki, jajek i pomidorów. Całość zalana jest sosem śmietanowym z mozzarellą, a na wierzchu ułożone są wspaniale chrupiące, aromatyczne grzanki.
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami




Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - składniki:

  • około 3/4 opakowania chleba tostowego
  • 200 g szynki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 pomidory
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej + 30 g masła

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 125 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól i pieprz



Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami - przepis:

  • Z dziesięciu kromek chleba tostowego odkrój skórkę. Chleb pokrój w kostkę. Dopraw bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj. Kostki chleba przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 5-7 minut - do lekkiego zarumienienia.
  • Kilka kromek chleba tostowego rozłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach około 20x25 cm. Posmaruj cienką warstwą musztardy. Ułóż plasterki szynki, ponownie posmaruj musztardą. 
  • Jajka obierz, pokrój na połówki i ułóż na szynce żółtkiem do dołu.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i poukładaj między jajkami.
  • Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dodaj mozzarellę, sól i pieprz, wymieszaj. Mieszanką zalej składniki zapiekanki.
  • Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzanki. Na grzankach rozłóż cienko pokrojone kawałki masła.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl
Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

Zapiekanka tostowa z szynką i jajkami

piątek, kwietnia 16, 2021

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Pyszne roladki schabowe z farszem marchewkowo-paprykowym z dodatkiem sera żółtego, curry i bazylią.
Roladki schabowe z marchewką i papryką



Roladki schabowe z marchewką i papryką - składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 3 marchewki 
  • 1 mała papryka
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia
  • do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta + mąka
  • olej do smażenia



Roladki schabowe z marchewką i papryką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, smaż przez 5 minut. Dodaj ser zółty starty na średnich oczkach tarki. Całość dopraw solą, pieprzem, curry i bazylią. Smaż do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

Roladki schabowe z marchewką i papryką

czwartek, kwietnia 15, 2021

Szarlotka Cini Minis

Szarlotka Cini Minis

Wspaniale pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście z pyszną, przyjemnie chrupiącą warstwą z płatkami Cini Minis. Niebo w gębie!
Szarlotka Cini Minis



Szarlotka Cini Minis - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżek bułki tartej

Szarlotka Cini Minis - pozostałe składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Szarlotka Cini Minis - składniki na warstwę z Cini Minis:

  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 4 szklanki płatków śniadaniowych Cini Minis


Szarlotka Cini Minis - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki maslo, żółtka, jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wylep dno formy do pieczenia. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Wierzch ciasta delikatnie posyp niewielką ilością bułki tartej, która w trakcie pieczenia wchłonie nadmiar soku z jabłek. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj cukier waniliowy i cynamon, wymieszaj. Jabłka wyłóż na wylepiony w formie spód.
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i przełóż na jabłka. Nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę Cini Minis. W rondelku rozpuść masło wraz z miodem. Energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wsyp płatki Cini Minis, delikatnie wymieszaj.
  • Warstwę Cini Minis wyłóż na ostudzoną szarlotkę. 
  • Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu warstwy Cini Minis.
Smacznego!
Szarlotka Cini Minis

Szarlotka Cini Minis

Szarlotka Cini Minis

środa, kwietnia 14, 2021

Muffinki z Nutellą

Muffinki z Nutellą

Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wspaniale pachną Nutellą i posiadają przyjemnie chrupiący wierzch.
Muffinki z Nutellą


Muffinki z Nutellą - składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nutella



Muffinki z Nutellą - przepis:

  • Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier i aromat. Stopniowo dodawaj jajka. Po każdym jajku miksuj masę. Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Krótko zmiksuj.
  • Do każdej foremki na muffinki wyłóż ciasto do 2/3 wysokości. Na ciasto wyłóż 1 łyżeczkę Nutelli i przy pomocy wykałaczki delikatnie wymieszaj Nutellę z ciastem, tworząc esy-floresy.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z Nutellą

Muffinki z Nutellą

wtorek, kwietnia 13, 2021

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które najlepiej smakuje z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym. :)
Kluski ziemniaczane z jabłkiem


Kluski ziemniaczane z jabłkiem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 duże, dość kwaśne jabłka
  • sól


Kluski ziemniaczane z jabłkiem - przepis:

  • Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, pozostaw do ostudzenia.
  • Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na stolnicę wsyp obie mąki, wbij jajko, dodaj ziemniaki i jabłka. Zagnieć ciasto.
  • Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj kluski i gotuj przez 10 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  • Kluski podawaj z dużą ilością przyrumienionej na maśle bułki tartej i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Kluski ziemniaczane z jabłkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger