środa, czerwca 30, 2021

Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

Wyśmienite, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: budyniowej i śmietankowej z bananami. Prosto, szybko i pysznie! 
Budyniowiec z bananami



Budyniowiec z bananami - składniki:

  • 1 litr mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 kg bananów
  • około 250 g herbatników
  • garść płatków migdałowych

Budyniowiec z bananami - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody


Budyniowiec z bananami - przepis:

  • Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotuj.
  • Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z proszkami budyniowymi, mąką i żółtkami. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki, wylej jeszcze ciepły budyń, równomiernie rozsmaruj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż na  1 godzinę do lodówki.
  • Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Na schłodzone ciasto wyłóż 1/3 ubitej śmietany, kolejno obrane banany i pozostałą śmietanę. Wierzch ciasta oprósz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

wtorek, czerwca 29, 2021

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Pierś z kurczaka z szynką i serem żółtym w chrupiącej owsiano-serowej panierce z dodatkiem natki pietruszki.
Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej



Roladki drobiowe w panierce owsianej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Roladki drobiowe w panierce owsiano - serowej - składniki na panierkę:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego
  • 9 łyżek płatków owsianych
  • 0,5 pęczka natki pietruszka


Roladki drobiowe w panierce owsianej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do końca. Mięso dość cienko rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Na każdego fileta połóż dwa plasterki szynki i dwa plasterki sera żółtego. Filety ściśle zwiń w roladkę.
  • Przygotuj panierkę. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty na średnich oczkach tarki ser żółty, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  • Roladki najpierw obtaczaj w mące, a następnie panieruj w mieszance owsiano-serowej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia, po czym przełóż je do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

poniedziałek, czerwca 28, 2021

Placki bananowe z serkiem wiejskim

Placki bananowe  z serkiem wiejskim

Wyśmienite placki z dodatkiem banana i serka wiejskiego, które nie zawierają w swym składzie cukru. Prosto i pysznie. :) 
Placki bananowe  z serkiem wiejskim


Placki bananowe z serkiem wiejskim - składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny


Placki bananowe z serkiem wiejskim - przepis:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Serek wiejski zmiksuj blenderem na jednolitą masę wraz z bananami i żółtkami. 
  • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj do masy bananowej.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wierzch placuszków można oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.
Smacznego!
Placki bananowe  z serkiem wiejskim

Placki bananowe  z serkiem wiejskim

niedziela, czerwca 27, 2021

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Wyśmienity przepis na rurki cannelloni nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego zapiekane na sosie pomidorowym z dodatkiem beszamelu. To pożywne danie smakuje doskonale!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Cannelloni z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Składniki na sos pomidorowy: 

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 połówek pomidorów suszonych
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru


Składniki na beszamel:

  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni roztop masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez około 5-7 minut - do momentu zredukowania się sosu. Do sosu dodaj suszone pomidory. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos.
  • Przygotuj beszamel. Na patelni, na najmniejszej mocy palnika, roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając powoli wlej mleko. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotuj wciąż mieszając przez około 6-7 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Cannelloni napełnij mięsnym farszem.
  • Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy, ułóż nadziane cannelloni, posyp połową sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, wyłóż beszamel, posyp pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu wyłóż beszamel.
  • Cannelloni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

sobota, czerwca 26, 2021

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Zwarty, a jednocześnie niesamowicie puszysty i delikatny sernik kryjący w swym wnętrzu ugotowany budyń waniliowy. Polecam, sernik budyniowy jest naprawdę przepyszny! :)
Sernik budyniowy


Sernik budyniowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Sernik budyniowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 175  ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik budyniowy - dodatkowe składniki na masę serową:

  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 300 ml mleka

Sernik budyniowy - składniki na polewę czekoladową:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Sernik budyniowy - przepis:

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, dodaj śmietankę, cukier puder, proszek budyniowy, mąkę  i ugotowany zimny budyń. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch sernika.
Smacznego!
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy


piątek, czerwca 25, 2021

Sałatka z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna sałatka z kurczakiem, fetą oraz sosem śmietanowym z dodatkiem miodu, musztardy i sosu sojowego oraz ziarnami.
Sałatka z kurczakiem i fetą



Sałatka z kurczakiem i fetą - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 125 g sera feta 
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • olej do smażenia

Sałatka z kurczakiem i fetą - składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i curry. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka.
  • Ser feta pokrój w kostkę. 
  • Składniki na sos połącz ze sobą.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, kurczaka i ser feta. Całość polej sosem i posyp siemieniem lnianym oraz słonecznikiem.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą

środa, czerwca 23, 2021

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Przepyszne, słodko-kwaśne ciasto składające się z trzech warstw: kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu jogurtowo-wiśniowego i kremu śmietankowego. Ciasto wiśniowo-jogurtowe jest bardzo smaczne, orzeźwiające i aromatyczne. Polecam!  
Ciasto wiśniowo-jogurtowe


Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Składniki na warstwę wiśniowo-jogurtową:

  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki 30%


Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto jogurtowo-wiśniowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Wiśnie zmiksuj blenderem. Do miski przełóż jogurt, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, krótko zmiksuj. Dodaj wiśnie, ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Wyłóż masę jogurtowo-wiśniową. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger