piątek, lipca 02, 2021

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Prosta i szybka w przygotowaniu pasta z makreli z dodatkiem jajek i ogórków kiszonych - idealna na śniadanie lub kolację.
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych




Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - składniki:

  • 300-350 g makreli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki szczypiorku z cebulki dymki
  • przyprawy: sól i pieprz


Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - przepis:

  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Mięso z makreli zmiksuj blenderem. 
  • Do makreli dodaj drobno pokrojone jajka oraz ogórki kiszone. Dodaj również majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

czwartek, lipca 01, 2021

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Pyszna i sycąca zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i pomidorami to prosty przepis i wyśmienity pomysł na obiad lub kolację! :)
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami





Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami -  składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 10 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
  • około 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kilka plasterków sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia



Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstaw na minimum 30 minut do lodówki, po czym podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj śmietanę kremówkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i masło. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Pomidory dopraw tymiankiem.
  • Na dno naczynia wyłóż puree ziemniaczne, kolejno kurczaka, pomidory i kilka plasterków sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

środa, czerwca 30, 2021

Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

Wyśmienite, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: budyniowej i śmietankowej z bananami. Prosto, szybko i pysznie! 
Budyniowiec z bananami



Budyniowiec z bananami - składniki:

  • 1 litr mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 kg bananów
  • około 250 g herbatników
  • garść płatków migdałowych

Budyniowiec z bananami - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody


Budyniowiec z bananami - przepis:

  • Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotuj.
  • Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z proszkami budyniowymi, mąką i żółtkami. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki, wylej jeszcze ciepły budyń, równomiernie rozsmaruj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż na  1 godzinę do lodówki.
  • Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Na schłodzone ciasto wyłóż 1/3 ubitej śmietany, kolejno obrane banany i pozostałą śmietanę. Wierzch ciasta oprósz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

Budyniowiec z bananami

wtorek, czerwca 29, 2021

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Pierś z kurczaka z szynką i serem żółtym w chrupiącej owsiano-serowej panierce z dodatkiem natki pietruszki.
Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej



Roladki drobiowe w panierce owsianej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Roladki drobiowe w panierce owsiano - serowej - składniki na panierkę:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego
  • 9 łyżek płatków owsianych
  • 0,5 pęczka natki pietruszka


Roladki drobiowe w panierce owsianej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do końca. Mięso dość cienko rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Na każdego fileta połóż dwa plasterki szynki i dwa plasterki sera żółtego. Filety ściśle zwiń w roladkę.
  • Przygotuj panierkę. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty na średnich oczkach tarki ser żółty, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  • Roladki najpierw obtaczaj w mące, a następnie panieruj w mieszance owsiano-serowej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia, po czym przełóż je do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

Roladki drobiowe w panierce owsiano-serowej

poniedziałek, czerwca 28, 2021

Placki bananowe z serkiem wiejskim

Placki bananowe  z serkiem wiejskim

Wyśmienite placki z dodatkiem banana i serka wiejskiego, które nie zawierają w swym składzie cukru. Prosto i pysznie. :) 
Placki bananowe  z serkiem wiejskim


Placki bananowe z serkiem wiejskim - składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny


Placki bananowe z serkiem wiejskim - przepis:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Serek wiejski zmiksuj blenderem na jednolitą masę wraz z bananami i żółtkami. 
  • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj do masy bananowej.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wierzch placuszków można oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.
Smacznego!
Placki bananowe  z serkiem wiejskim

Placki bananowe  z serkiem wiejskim

niedziela, czerwca 27, 2021

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Wyśmienity przepis na rurki cannelloni nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego zapiekane na sosie pomidorowym z dodatkiem beszamelu. To pożywne danie smakuje doskonale!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Cannelloni z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Składniki na sos pomidorowy: 

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 połówek pomidorów suszonych
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru


Składniki na beszamel:

  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni roztop masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez około 5-7 minut - do momentu zredukowania się sosu. Do sosu dodaj suszone pomidory. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos.
  • Przygotuj beszamel. Na patelni, na najmniejszej mocy palnika, roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając powoli wlej mleko. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotuj wciąż mieszając przez około 6-7 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Cannelloni napełnij mięsnym farszem.
  • Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy, ułóż nadziane cannelloni, posyp połową sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, wyłóż beszamel, posyp pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu wyłóż beszamel.
  • Cannelloni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

sobota, czerwca 26, 2021

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Zwarty, a jednocześnie niesamowicie puszysty i delikatny sernik kryjący w swym wnętrzu ugotowany budyń waniliowy. Polecam, sernik budyniowy jest naprawdę przepyszny! :)
Sernik budyniowy


Sernik budyniowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Sernik budyniowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 175  ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sernik budyniowy - dodatkowe składniki na masę serową:

  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 300 ml mleka

Sernik budyniowy - składniki na polewę czekoladową:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Sernik budyniowy - przepis:

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, dodaj śmietankę, cukier puder, proszek budyniowy, mąkę  i ugotowany zimny budyń. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch sernika.
Smacznego!
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger