niedziela, sierpnia 22, 2021

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z dodatkiem kurczaka i mozzarellą pieczone piekarniku to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą



Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 650 g)
  • 200 g mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • około 4 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, curry, ostra papryka


Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, curry i ostrą papryką. 
  • Filety z piersi kurczaka pokrój w paski, a mozzarellę w plastry.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Na każdym plastrze schabu ułóż mozzarellę, dwa paski kurczaka i odrobinę natki pietruszki. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością majonezu, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej wodę na wysokość 1 cm. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię aluminiową, by roladki ładnie się zarumieniły.
Smacznego!
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

sobota, sierpnia 21, 2021

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe



Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 jabłka

Pozostałe składniki:

  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 szklanki wrzątku


Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
  • Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

piątek, sierpnia 20, 2021

Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika

Wyśmienity, aromatyczny schab w kremowym sosie z piekarnika z dodatkiem marchewki. Pycha! :)
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek,

Schab w sosie z piekarnika - składniki na wywar:

  • 750 ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku

Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki

Schab w sosie z piekarnika - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
  • Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
  • Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
  • Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka. 
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj mięso.
Smacznego!
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika

czwartek, sierpnia 19, 2021

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Pyszna, świetnie prezentująca się się sałatka warstwowa z drobnym makaronem z dodatkiem szynki, kukurydzy, czerwonej fasoli, jajek i mozzarelli. :)
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu.Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki.Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu.Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski.Wykładamy niewielką ilość makaronu.Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka.Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu,Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch sałatki.Posypujemy posiekaną zieloną cebulką.


Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - składniki:

  • 400 g drobnego makaronu
  • 300 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 120 g mini mozzarelli
  • szczypiorek z dwóch dymek
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz



Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Mozzarellę odsącz z zalewy
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem i ketchupem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Na dno przezroczystej, dużej miski ułóż składniki w następującej kolejności: 1/3 makaronu, 1/2 szynki, sos, 1/2 kukurydzy, 1/3 makaronu, czerwona fasola, 1/2 szynki, 1/3 makaronu, 1/2 kukurydzy, sos, mozzarella, jajka, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

środa, sierpnia 18, 2021

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :) 
Pierś z indyka gotowana w majonezie


Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 3 łyżki soli
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:

  • Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. 
  • Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
  • Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
  • Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.
Smacznego!
Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

wtorek, sierpnia 17, 2021

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa


Zupa gołąbkowa - składniki:

  • 0,5 białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 litry wody
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ryżu (suchego)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki
  • 1 pęczek koperku


Zupa gołąbkowa - przepis:

  • Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj. 
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Pora pokrój w półtalarki. 
  • Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. 
  • Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut. 
  • Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek. 
  • Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. 
Smacznego!
Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

niedziela, sierpnia 15, 2021

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)



Ciasto Grzesiek - składniki:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
  • około 250 g dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych 


Ciasto Grzesiek - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)


Źródło przepisu: obzarciuch.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger