poniedziałek, kwietnia 18, 2022

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa



Kolorowa surówka obiadowa - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory 
  • 1 długi ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól 
  • pieprz cytrynowy


Kolorowa surówka obiadowa - przepis:

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
  • Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem. 
Smacznego!
Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

piątek, kwietnia 15, 2022

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec

Bakaliowiec - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g żurawiny
  • 35 g rodzynków
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 g miękkiego masła

Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych


Bakaliowiec - przepis:

  • Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj. 
  • Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową. 
Smacznego!
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

środa, kwietnia 13, 2022

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny. 
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - składniki:

  • 1,8 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy białej surowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • jaja ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
  • Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki. 
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut. 
  • Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
  • Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

wtorek, kwietnia 12, 2022

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pyszne, pieczone nuggetsy z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym i musztardzie, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. 
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych


Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, ulubiona przyprawa do kurczaka (polecam przyprawę do kurczaka złocistą)
  • rozdrobnione płatki kukurydziane
  • olej do posmarowania nuggetsów


Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • W misce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę i wszystkie przyprawy. Do marynaty włóż kawałki kurczaka, wymieszaj i włóż na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu kawałki kurczaka panieruj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

poniedziałek, kwietnia 11, 2022

Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami

Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami

Pyszny i pożywny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki.
Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, oregano
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - przepis:

  • Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć mięso, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię i marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 6 minut. Dodaj mięso. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, majerankiem i oregano. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. 
  • Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką pszenną. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!

niedziela, kwietnia 10, 2022

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Lekka jak puch, wilgotna i aromatyczna babka piaskowa to jeden z tych wypieków, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To zdecydowanie najlepszy przepis na babkę piaskową!
Babka piaskowa




Babka piaskowa - składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Babka piaskowa - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka. Po każdym dodaniu jajka, krótko zmiksuj masę. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i śmietanę kremówkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

sobota, kwietnia 09, 2022

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Pożywna, pełna smaku i aromatu zupa fasolowa z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, czosnku cukinii, szpinaku i parmezanu.
Toskańska zupa fasolowa



Toskańska zupa fasolowa - składniki: 

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • garść parmezanu

Toskańska zupa fasolowa - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera pokrojonego w drobną kostkę. Smaż 5 minut. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smaż 3 minuty.
  • Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
  • Gotową na talerzu zupę posyp parmezanem.
Smacznego! 
Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger