piątek, kwietnia 22, 2022

Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa

Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka śmietankowego i dużej ilości zieleniny. 
Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa - składniki:

  • 700 g ziemniaków 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek

Zupa kalafiorowo-serowa - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
  • Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora. 
  • Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa kalafiorowo-serowa

czwartek, kwietnia 21, 2022

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 garści malin


Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. 
  • Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą  galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

środa, kwietnia 20, 2022

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Pyszna, szybka i zdrowa przekąska z tortilli z dodatkiem papryki, ogórka, roszponki i sera żółtego serwowana na ciepło.
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym



Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - składniki:

  • 2 duże tortille
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 garście roszponki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - przepis:

  • Ogórki i paprykę pokrój w słupki.
  • Tortille posmaruj ketchupem, ułóż po 2 plastry sera żółtego, kolejno rozłóż roszponkę, paprykę i ogórka. 
  • Zawiń do środka brzegi tortilli, a następnie zwiń  w rulon. 
  • Tortille podsmaż na suchej patelni, z obu stron, do zarumienienia. Smażenie rozpocznij od strony z łączeniem.
Smacznego!
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

wtorek, kwietnia 19, 2022

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią



Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut. 
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
  • Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

poniedziałek, kwietnia 18, 2022

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa



Kolorowa surówka obiadowa - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory 
  • 1 długi ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól 
  • pieprz cytrynowy


Kolorowa surówka obiadowa - przepis:

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
  • Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem. 
Smacznego!
Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

piątek, kwietnia 15, 2022

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec

Bakaliowiec - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g żurawiny
  • 35 g rodzynków
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 g miękkiego masła

Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych


Bakaliowiec - przepis:

  • Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj. 
  • Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową. 
Smacznego!
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

środa, kwietnia 13, 2022

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny. 
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - składniki:

  • 1,8 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy białej surowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • jaja ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
  • Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki. 
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut. 
  • Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
  • Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger