wtorek, maja 31, 2022

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo: mleko do posmarowania chleba

Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:

  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera żółtego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
  • Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia. 
  • Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

niedziela, maja 29, 2022

Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe


Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:

  • 40 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych ciastek


Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
  • Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
  • Dowolną  foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
  • Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

sobota, maja 28, 2022

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę roladki z chleba tostowego z dodatkiem sosu majonezowego z ketchupem, sera żółtego i parówki. 
Roladki z chleba tostowego



Roladki z chleba tostowego - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 5 długich parówek


Roladki z chleba tostowego - przepis:

  • Kromki chleba tostowego rozwałkuj przy pomocy wałka do ciasta. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem
  • Każdą kromkę chleba posmaruj mieszanką majonezu i ketchupu. Następnie na każdej kromce chleba ułóż kolejno: plasterek sera żółtego i połówkę parówki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. 
  • Rollsy z chleba tostowego wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

czwartek, maja 26, 2022

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Pyszna surówka do obiadu z białej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej i kukurydzy. :)
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą



Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - przepis: 

  • Białą kapustę poszatkuj, dopraw dużą szczyptą soli, ugnieć ręką. 
  • Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, odsączoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj. 
  • Do warzyw dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

środa, maja 25, 2022

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:

  • 600 g mielonej piersi z kurczaka
  • 500 g mielonej polędwiczki z indyka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 5,5 łyżki siemienia lnianego
  • 5,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
  • dodatkowo: olej do smażenia


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:

  • Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

wtorek, maja 24, 2022

Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

Wyśmienity, idealnie doprawiony krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem słodkich jabłek i selera naciowego.
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora - składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże, słodkie jabłka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonego kalafiora - przepis:

  • Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka. 
  • Dodaj upieczone różyczki kalafiora. Wlej bulion, dopraw tymiankiem. Gotuj przez 10 minut.
  • Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
Smacznego!
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

poniedziałek, maja 23, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Pyszna i pożywna zapiekanka makaronowa z wędliną, pomidorami, papryką i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką


Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 300 g wędliny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
  • Na patelni po smażeniu szynki wlej olej, dobrze rozgrzej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj podsmażoną szynkę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, bazylią oraz oregano. 
  • Sos dokładnie wymieszaj z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger