niedziela, czerwca 05, 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym


Polędwiczki w sosie porowym - składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Polędwiczki w sosie porowym - przepis: 

  • Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

piątek, czerwca 03, 2022

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Pyszne, puszyste, wspaniale pachnące i smakujące drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem, od których trudno się oderwać.
Drożdżówki z truskawkami


Drożdżówki z truskawkami - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka

Drożdżówki z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: mleko

Drożdżówki z truskawkami - pozostałe składniki:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
  • kruszonka: 100 g mąki + 50 g cukru + 50 g masła
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki letniego jogurtu greckiego

Drożdżówki z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

czwartek, czerwca 02, 2022

Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Aromatyczne kotlety mielone nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami



Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 150 g mozzarelli
  • około 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Kajzerkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso mielone, dobrze  odciśniętą kajzerkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, dodaj śmietanę i majonez oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z masy formuj kotlety. Do środka każdego kotleta włóż kawałek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora.
  • Kotlety obtocz w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami

Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami

wtorek, maja 31, 2022

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo: mleko do posmarowania chleba

Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:

  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera żółtego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
  • Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia. 
  • Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

niedziela, maja 29, 2022

Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe


Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:

  • 40 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych ciastek


Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
  • Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
  • Dowolną  foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
  • Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

sobota, maja 28, 2022

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę roladki z chleba tostowego z dodatkiem sosu majonezowego z ketchupem, sera żółtego i parówki. 
Roladki z chleba tostowego



Roladki z chleba tostowego - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 5 długich parówek


Roladki z chleba tostowego - przepis:

  • Kromki chleba tostowego rozwałkuj przy pomocy wałka do ciasta. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem
  • Każdą kromkę chleba posmaruj mieszanką majonezu i ketchupu. Następnie na każdej kromce chleba ułóż kolejno: plasterek sera żółtego i połówkę parówki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. 
  • Rollsy z chleba tostowego wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

czwartek, maja 26, 2022

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Pyszna surówka do obiadu z białej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej i kukurydzy. :)
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą



Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - przepis: 

  • Białą kapustę poszatkuj, dopraw dużą szczyptą soli, ugnieć ręką. 
  • Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, odsączoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj. 
  • Do warzyw dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger