poniedziałek, lipca 04, 2022

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Pyszna i pożywna sałatka jajeczna z dodatkiem kabanosów, korniszonów, kukurydzy i czerwonej fasoli.
Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami



Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami - składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g kabanosów
  • 12 małych korniszonów
  • 1 puszka kukurydza (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami - przepis:

  • Jajka pokrój w drobną kostkę, a kabanosy w plasterki.
  • Korniszony pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski przełóż  jajka, kabanosy, korniszony, odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj sól, pieprz i majonez. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami

Sałatka jajeczna z kabanosem i korniszonami


niedziela, lipca 03, 2022

Placki serowe z kaszą manną

Placki serowe z kaszą manną

Lekkie i puszyste, ekspresowe w przygotowaniu placki serowe z dodatkiem kaszy manny.
Placki serowe z kaszą manną

Placki serowe z kaszą manną - składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Placki serowe z kaszą manną - przepis:

  • Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na około 30 minut, by napęczniała. 
  • Po upływie powyższego czasu do kaszy dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i żółtka. Dodaj również oba cukry. Wymieszaj łyżką. 
  • Białka ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj w masę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki serowe z kaszą manną

Placki serowe z kaszą manną

Placki serowe z kaszą manną

piątek, lipca 01, 2022

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Wyśmienite, letnie, lekko kwaskowe, kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem - składniki na nadzienie owocowe:

  • 800 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła


Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu, formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój w około 1 cm kawałki.Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ustaw średnią moc palnika i duś owoce około 15 minut - do miękkości. Owoce powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj odrobinę zimnej wody, dokładnie wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. 
  • Na podpieczony kruchy spód wyłóż owoce, całość posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

środa, czerwca 29, 2022

Zupa curry z ryżem

Zupa curry z ryżem

Pyszna i aromatyczna zupa curry z marchewką, pietruszką, ziemniakami, papryką i ryżem.
Zupa curry z ryżem


Zupa curry z ryżem - składniki:

  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 600 g ziemniaków 
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia


Zupa curry z ryżem - przepis: 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego w półplasterki pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż przez 7 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Warzywa zalej bulionem, dodaj surowy ryż. Całość gotuj przez około 25 minut - do miękkości wszystkich składników.
  • Zupę dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz duża ilością curry. Wlej śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa curry z ryżem

Zupa curry z ryżem

wtorek, czerwca 28, 2022

Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

Rabarbar zapiekany pod kruszonką z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i płatków migdałowych. 
Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką



Rabarbar pod kruszonką - składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar pod kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki (z lekką górką)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • garść płatków migdałowych


Rabarbar pod kruszonką - przepis:

  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój w dość cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. 
  • Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż kruszonkę, posyp płatkami migdałowymi.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Rabarbar pod kokosowo-owsianą kruszonką

poniedziałek, czerwca 27, 2022

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Ekspresowy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami, ricottą i nerkowcami. Pycha!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 250 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g ricotty
  • 50 g nerkowców
  • 120 ml oleju po suszonych pomidorach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: pieprz, wędzona papryka, ostra papryka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Makaron z boczkiem,  suszonymi pomidorami i ricottą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostaw jednak pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  • Do wysokiego pojemnika przełóż suszone pomidory, ricottę, nerkowce, olej po suszonych pomidorach, sok z cytryny, ostrą i wędzoną paprykę oraz pieprz. Zmiksuj blenderem na gładką pastę.
  • Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię wrzuć drobno posiekany boczek, smaż przez około 5 minut - do momentu, aż boczek się zarumieni i stanie się chrupiący. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia. Teraz dodaj makaron i pozostałe 0,5 szklanki wody po gotowaniu makaronu. Wymieszaj. W razie potrzeby dopraw makaron solą i pieprzem. 
Smacznego!
Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i ricottą

niedziela, czerwca 26, 2022

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Doskonały przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i serkiem mascarpone, dzięki któremu farsz jest wyjątkowo kremowy i delikatny.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - składniki:

  • 6 papryk
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 g mascarpone
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia



Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż.  Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj mascarpone, mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Do miski przełóż ugotowany, ostudzony ryż, surowe mięso i zawartość patelni, czyli cebulę z mascarpone. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
  • Odetnij wierzch każdej papryki oraz wytnij gniazda nasienne. Do każdej papryki nałóż farsz. Papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej 0,5 szklanki wody. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz papryki jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i mascarpone


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger